4 основни фактора при създаването на User Friendly уеб дизайн

User Friendly уеб дизайнВ днешно време да имаш лесен за употреба (User Friendly) уеб сайт е толкова важно, колкото това той да притежава красив и оригинален уеб дизайн. За съжаление обаче в стремежа си да постигнем високи постижения, твърде често пропускаме използваемостта и се фокусираме върху естетиката и оригиналността на един уеб сайт.

И все пак нека не забравяме, че правилната комбинация е именно между красотата, уникалността и удобния за потребителите (User Friendly) уеб дизайн, който кара клиентите да се връщат отново и отново искайки повече.

Това е факт, защото лесният за употреба сайт привлича и задържа читателите, а това автоматично ги превръща в потенциални клиенти. Не допускайте грешката, която много дизайнери правят, а именно никога не забравяйте за крайния потребител, когато проектирате даден уеб сайт. Кликнете тук, за да бъдете 100% сигурни, че ще притежавате красив и функционален уеб сайт, с лесен за употреба уеб дизайн

Какво прави един уеб сайт наистина лесен за използване?

В тази статия ще откриете 4 основни фактора, благодарение на който ще се сдобиете с лесен за употреба уеб дизайн. Запомнете добре тези съвети, защото ще ви потрябват, когато създавате един наистина по-лесен и удобен за използване уеб сайт.

 Навигация

Навигацията е един от най-важните фактори от гледна точка използваемостта на един сайт. Всеки потребител без проблеми, бързо и с минимални усилия трябва да открива това, което търси във вашия уеб сайт. Според проведени проучвания, повечето потребители не са склонни да прекарват дълго време мъчейки се да разгадаят сложната ви навигационна система. Казано с по-прости думи, ако структурата на менюто ви не е лесна за използване, то бъдете сигурни, че ще загубите потребителя.

В този ред на мисли ще споделя с вас няколко грешки при създаването на навигацията, които не трябва да допускате:

  • Потребителите трудно откриват вашата навигация. Те не трябва да издирват вашите менюта и връзки, за да разгледат сайта ви. Всички менюта трябва ясно да се виждат и да бъдат лесно достъпни.
  • Съкращения в менюто. Забравете за използването на съкращения и акроними, освен ако техния смисъл не е очевиден, но винаги имайте едно на ум, че това, което е очевидно за вас, може да не е такова за вашите потребители.
  • Много нива на менютата. През колко под менюта трябва да премине потребителя, преди да достигне до желаната цел или да открие търсената информация?
  • Няма поле за търсене. Запомнете нещо много важно – потребителите са свикнали да търсят в уеб сайтовете, за да намерят това, което искат по-бързо, а сайтове без опция за търсене са по-слабо предпочитани.

За да подобрите навигацията на вашия уеб сайт, докато създавате лесен за употреба уеб дизайн е добре да помислите как да избегнете всички тези, а и много други грешки.

Четимост

Това е друг също ключов фактор, който прави сайта ви лесен за употреба. Тук също е важно всеки потребител да може бързо и без много усилия да се възползва от информацията на уеб сайта ви. Всъщност, редица проучвания показват, че потребителите не четат целия текст на дадена страница, а по-скоро го сканират и където им се стори интересно или текста им привлече вниманието се зачитат. Според статистиките те прочитат само 28% от целия текст, а това означава, че в най-добрия случай това е едва 2/3 от уеб сайта. Поради тази причина, ако искате да достигнете до потребителите, вашия сайт трябва да е лесен за сканиране.

Ето и няколко лесни за употреба уеб дизайн фактора, с помощта, на който да направите по-лесно четим вашия сайт.

  • Цвят. За да бъде един уеб сайт четим, той трябва да има достатъчно контраст между цветовете, които са използвани за текста и фона. Винаги помнете, че текста трябва да се чете лесно, без да се затруднява окото.
  • Шрифт. Запомнете нещо много важно, колкото и да ви харесват по-разчупените шрифтове, те не се четат лесно. За това по-добре заложете на стандартните шрифтове, за които е доказано, че се четат наистина лесно. Според специалистите най-добрите и често използвани шрифтове при създаването на лесен за употреба уеб дизайн са Verdana и Sans Serif, при които няма украсяване на буквите.
  • Форматиране. Текстът на страницата ви трябва да бъде добре форматиран, като за тази цел е строго препоръчително да използвате всички техники за форматирането. Това са подзаглавията, списъците, отделните параграфи, болдването и подчертаването, които ще ви помогнат да увеличите възможността за сканиране на текста.

 

Време за зареждане

Колко време е нужно, за да се зареди вашия уеб сайт? Това е въпрос, на който трябва да си отговорите докато създавате вашия лесен за употреба уеб дизайн.

Ако на вашия сайт му е нужно повече от 10 секунди, за да зареди, то бъдете сигурни, че повечето потребители няма да останат в него за дълго. Според проучване на Associated Press вниманието на потребителите в такива случай намалява, а не се увеличава.

В случай, че сте пропуснали да проверите колко време е нужно на вашия уеб дизайн да зареди, то сте допуснали много сериозна грешка, която ви отдалечава от идеята за лесен за употреба дизайн и уеб сайт.

За съжаление се наблюдава тенденция, при която сайтовете стават все по-бавни, отколкото по-бързи. Много от дизайнерите са изкушени да допълнят техния уеб дизайн с видео, флаш или друга мултимедия и често забравят за потребителите, които бързат да открият това, което ги интересува. Бавно зареждащото видео на първа страница със сигурност не е най-добрия начин да създадете лесен за употреба уеб сайт, който да привлича потребителите. За това спрете за миг и помислете за времето необходимо за зареждане, преди да се изкушите да добавите други мултимедийни елементи към вашия уеб дизайн.

Винаги имайте едно на ум, че ако изработите уеб сайт, който се зарежда бързо, вие ще дадете на вашия клиент предимство пред конкуренцията. А кой не желае точно това?

 

Mobile Friendly / Подходящи за мобилни устройства

Друг важен фактор за използваемостта на вашия сайт е как той се зарежда на мобилните устройства. Всеки нов уеб сайт трябва да има мобилна версия, защото все повече хора използват своите мобилни телефони и смартфони, за да търсят информация в интернет. За това, когато създадете лесен за употреба уеб дизайн, той трябва да е подходящ и за мобилни устройства.

Това е още един плюс за вас в случай, че се колебаете дали вашия сайт трябва да бъде максимално лесен за употреба, за сметка на красивия и оригинален, но тежък и сложен дизайн.

 

Един бонус съвет:

Добавете повече функционалност на вашия уеб дизайн. По този начин не само ще улесните потребителите, но и ще привлечете вниманието им с нещо, което го няма в другите уеб сайтове.

Ако изпитвате затруднение с всичко написано до сега, не се колебайте, а посетете Facebook страницата на Web Fusion и вижте как го правят професионалистите. С тяхна помощ без проблеми ще се сдобиете с красив, функционален и удобен за потребителите уеб дизайн и сайт.