Основен закон за копирайтинг – 5 правила за писане на рекламен текст

10 начина за предпазване на Уеб текст от кражба

В тази статия ще ви разкрием основната тайна на копирайтинга. Това е един доказан закон, който ако не се спазва води до безвъзвратни загуби. Преди да ви го разкрия обаче,  ще се наложи да ви опиша няколко основни правила за писане на рекламен текст, които ако не ги спазвате вече сте загубили част от продажбите си. Ако пишете маркетинговите съобщения без да обръщате внимание на това или без да работите с професионален копирайтър вие вече губите пари.

5 копирайтинг правила, които ще ви струват пари  ако ги нарушите

1. Първо правило за Copywriting.  Няма значение, какво ви харесва на вас или смятате, че е важно за вашия бизнес, сайт, продукт или услуга. Всичко, което има значение, е това, което харесва вашата целева аудитория. Това, което ще засити техните потребности. Ако вашия текст не съобщава нещо стойностно за целевата аудитория,  незабавно го изтриете.

2. Правило 80-20.  Най-малко 80% от вашия рекламен текст или съдържанието в целия ви сайт, трябва да бъде написано за четящите (т.е., „Вие“) и не повече от 20% трябва да бъдат написани в първо лице (т.е., „Аз“ или „Ние“).  На никой не му пука за теб, така че се уверете, че вашия текст отговоря на потребителския  въпрос: „Каква е ползата за мен?“

3. Правило на простотата.  Всичко гениално е просто, като Калашника. Вашият текст трябва да бъде изчистен, разбираем и опростен. Да се разбира и от най-глупавия човек, който може да обърка най-елементарната дейност.

4. Правило на червения химикал. Когато си мислите, че текста ви е готов окончателно, го прегледайте отново и изтрийте най-малко 30% от него. Това гарантира, че вашето рекламно съобщение ще остане просто, изчистено и без грешки.

5. Вашия рекламен Уеб текст трябва да води до целевата аудитория и да им казва:  Спрете, Погледнете, Направете покупка!

Сега вижте основния закон за копирайтинг, който трябва задължително да спазваме за да създадем успешен  Уеб текст.

Помнете, че:

  • Ние не пишем за Интернет,  ние не пишем дори за невидимите маси или определена аудитория.  Ние пишем за всички четящи, а всички четящи са една личност стояща зад екрана.
  • Нищо зад екрана няма значение, всички четящи са тук за да решат определен техен проблем. Нито повече, нито по-малко!
  • Всички четящи искат да знаят дали техния проблем  може да бъде решен  по-най бързия и лесен начин.  Поради тази причина ние показваме на нашата страница първо решението на проблема.
  • Ние трябва да си поставяме  лимит:  – една задача  –  една страница.
  • Изпълнението на задачата трябва да бъде толкова лесно, колкото е възможно, без усилие.
  • Нищо да не може да ни отклони от пътя в нашия текст, още по-малко пък читателя. Нищо не трябва да го разсейва. Всичко трябва да помага за решението на неговия проблем. Дори още повече ние помагаме на всички четящи да решат проблемите си.
  • Ние говорим,  а хората слушат. Човешкия глас е от значение, но не е достатъчен. Не използвайте жаргон. Не говорете глупости и не управлявайте говоренето. Не бъдете скучен. Трябва да завържете разговор с аудиторията. Да ги ангажирате!
  • Всички четящо не се интересуват от вашата мисия и вашия поглед.  Всички четящи искат само едно, да видят дали вие сте подходяща личност за решаване на техните проблеми и дали са попаднали за правилното място. Всички искат да знаят, как ще им помогнете.
  • Бъдете честен и чист във вашата помощ.  Вашият текст не трябва да е компромис. Вие не пишете за себе си, вие пишете за да помагате на всички четящи.  Помагайте на всички четящи само с една цел на страница.

Вие винаги трябва да се питате, какво е най-добре за всички четящи? Всички и навсякъде за да може да ги задържите да останат във вашия сайт.