5 проблема на Югоизточна Европа

5 проблема на Югоизточна Европа

  1. Междуетнически противоречия.

За да прераснат в криза етническите отношения, трябва една от групите да има привилегии, а другата да е тормозена. Трябва да имат мотив за действие или колективна травма в историята им, например ако са имали империя или са били клани в миналото. Друга предпоставка е групата да има политическа партия, авторитети и капацитет за колективни действия. Необходими са ползи от автономия и подходящи международни условия.

В Хърватия сръбското население е намалено до 4% и вече нямат проблем.

В Босна и Херцеговина обаче ситуацията се усложнява защото съотношението се изменя в полза на мюсюлманите. За тях богатството са децата,  докато за сърбите парите. Те не желаят да живеят заедно и нищо не може да ги убеди да го правят.  Там се изразходва голямо количество пари от ООН за международните мисии, но рано или късно те ще спрат. А що за държава е тази,  която има 2 полицейски организации, като в Босна и Херцеговина?

2. Албански национален въпрос. Албанците в момента изживяват своя Ренесанс,  тяхното Възраждане. В Албания има 3 милиона албанци, в Косово 2,5 милиона, в Сърбия, Черна гора и Гърция има още около 1 милион, а в Македония са 40 -50  % от населението.  И всичките те искат да стават Италианци???

Вътре се делят на Геги, Тоски и други. Това са мюсюлмани, който пият и си имат техен законник на Лека Докагини, всички имат култ към оръжието.

3. Проблемът на Турция с кюрдите.

Въпреки, че в момента са в примирие турците не признават кюрдите и на практика водят гражданска война от години.

28% от населението на Турция са деца  до 16 годишна възраст, а в България 12 % са деца и всяка година този процент става все по малък. Турция през 2050 година ще достигне  100 милиона население – няма такава държава в ЕС.

Изключително модерно движение там е Пантуркизма, който развива идеите им от Китайската стена до Босна и Херцеговина,  за да направи Черно море едно вътрешно море.

Отнеха правото на военните им да бъдат гарант на държавата и се прокрадват радикални ислямистски движения, включително такова е и сегашното им правителство.

Франция е против Турция да влезне в ЕС, но за сметка на това искат Молдова. Затова постоянно ЕС протака преговорите и намира нови забележки към тях. Турците пък си изградиха Шамген. По подобие на Европейския Шенген това е безвизова икономическо пространство включващо съседните им страни и Русия.

Турция стават притегателен център за всички мюсюлмани.

    4.      Икономическа картина на Балканите.

Гърция дължи милиарди  евро на ЕС предимно на Германия и в същото време продължава да купува огромно количество ново немско въоръжение. Поради което се наложи да правят реформа и намалиха с 50 % пенсиите. Въпреки това имат 32 000 $ БВП, а България само 12 000 $,  колкото Румъния и доста повече от Сърбия с 10000 $.  А Турция по обема на своя БВП, през последните години е сред двайсетте водещи държави в света. Нещо повече на път са да изплатят външния си дълг и се превръщат в кредитор на света!

5. Морална деградация. На всякъде на Балканите има формална демокрация. Точно по балкански в региона НАТО е с по-голямо влияние от ЕС макар, че всички искат да са членки в него!  Това е единственото нещо, което ни обединява. За сметка на това никой няма интерес да инвестира тук. ЕС няма един голям икономически проект в нито една страна на Балканите.