Цветове на облеклото в индустрията

Asian Seamstress or worker in a Indonesian factory sewing with a industrial sewing machine, she is very accurate

Цветовете на различните униформи играят значителна роля в определянето на това, кой какъв работник, какъв е работния обект, каква е йерархията на работната площадка и т.н. Понеже все пак може да има разлики и някои специфични фирми в индустрията да имат свои правила за дрескода на обектите, то в този текст ще се запознаем само с общи принципи.

Причината да се използват ярки и видими цветове за защитните работни облекла са свързани първо със сигурността. Тоест гаранцията, че работниците са видими на обекта по всяко време и да се различават когато сме смесят според работните задачи. Често причината е и в разпознаването на ранг. Както например в медицинско учреждение, винаги ще различите доктора в бяла престилка от медицинската сестра и нейното облекло.

Започването на работа на обект изисква от мениджърския състав да изясни важността на цветовете на всеки нов работник. Така той ще разбере своята роля, кой е над него, кой му е колега, кой му е подчинен и т.н.

Цветовете спомагат за ясната различимост на работниците през деня. Затова работещите на пътя, в железниците, на строежи и различни работни площадки най-често са в цветове зелено, лайм, жълто или оранжево – цветове прекрасно видими на дневна светлина.

Много е важно цветовете, които работниците носят да не съвпадат с цветове в работната среда. Това е особено важно ако наоколо има контейнери, варели, стени и други обекти в цвета на работното облекло. Предварително трябва да се прецени и това.

Що се отнася до цветовете на защитното работно облекло, ето няколко стандартни типа. Червеният цвят се използва за означаване на предпазливост при пожар или запалими предмети. Не случайно пожарогасителят, пожарните коли и пожарникарите са в червено. Жълтият цвят се ползва при строителни площадки. Така много строители имат такова облекло и каски, за да се виждат през деня и да се различава, че това е строителен обект. Синият цвят е израз на доверие, затова той се носи от механици, водопроводчици, екип по поддръжка. Именно затова такива специалисти трябва да носят синьо работно облекло.