На разходка в Русе

Ако сте гости на град Русе можем да Ви предложим един приятен маршрут за разходка в централната градска част.

Нека започнем от Доходното здание – емблема на културния живот в Русе. Той се намира в дясно от паметника на свободата в центъра на градската градина, насред площада. То е построено през 1901 г. по план на виенския арх. Раул Паул-Бранк. Сградата трябвало да носи доходи на общината и там са открити магазини, театърът, градската библиотека и художествената галерия. Затова най-отгоре е символът на търговията – Меркурий.

Площадът на Свободата, е събрал редица знаци за публичния живот на русенци и е подходящо място за посещение от туристи. В непосредствена близост има паркинги, множество кафенета и магазини, градина с пейки и фонтани. Площадът е един от малкото в Европа, които събират дванадесет улици. Освен Доходното здание срещу паметника, зад градинката с кафенетата, все още стои къщата, в която е прожектирано първото кино в България. На мястото на пощата старите русенци помнят лятното кино “Олимпия“, а на мястото на Съдебната палата – цирка.

Паметника на Свободата  е издигнат с даренията на русенското гражданство по инициатива на “Поборник” – дружеството на оцелелите опълченци. Открит е на 11 август 1909 г. с видочина почти 18 метра. Автори на идеята са арх. Симеон Златев и арх.Стойчо Кяризов. Статуята и барелефите са изработени от италианския скулптор Арналдо Дзоки, който е и автор на статуята на Колумб в Буенос Айрес. Представлява женска фигура с меч в лявата ръка, а дясната ръка сочи на север – там от където са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва разкъсва робски вериги, а другия пази Меча и Щита на свободата. В основата на паметника има три барелефа, които показват моменти от сраженията на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Вдясно от Съдебната палата се намира сградата на някогашната банка „Гирдап“ –първата частна банка в България, основана през 1889 г. построена от арх. Самуил Данаилов през 1896г. На първия етаж е била разположена аптека „Силаги“. Сега сградата е Сметната палата, а на първия етаж бе концертно бюро, пред което поколения русенци си определяха срещи.

Съдебната палата е открита на 28 януари 1940 г. Построена е на мястото на стария рибен пазар. Проектирана е от колектив към Министерството на правосъдието с ръководител арх. П. Койчев, който преработва проект на арх. Никола Лазаров.

На мястото до кръглия шадраван е съществувала автобусна спирка, която всички наричали Стъклената будка.

Вляво от паметника, в дъното на ларгото се вижда оцветената в керемидено Русенска опера. До нея се намира църквата „Света Троица“ и Русенската митрополия.

От площада се вижда Централната Ж.П. гара, Телевизионната кула и Пантеонът на възрожденците. Той е издигнат в парка на възрожденците -някогашното русенско гробище, където са били гробовете на мнозина видни национални герои. Пантеонът е национален парк – костница.

Северно от площада е улица Княжеска. В края на миналия век по нея е имало фотографски и модни ателиета, шапкарски и фризьорски салони. Сега изобилстват кафетата. Улицата продължава до пристанището, като минава покрай някогашния Княжески дворец, а сега куклен театър.

От площада на Свободата продължете по улица Александровска, покрай БНБ – сграда с малка кула и часовник.

Улица Александровска представя ансамбъл от европейска архитектура, а музейните експозиции илюстрират историческото развитие на града и промените в нагласите на гражданите, живели през предишните два века. Сградите пазят спомен за местната история, помнят русенския карнавал, бунта на русофилите. Все по същата улица покрай банка Буров и хотел Бристол са минавали и манифестациите през социализма.

Търговска къща Мартинов се намира на пресечката Александровкса с ул. Иречек. Навремето собственика и е завършил търговската гимназия в Цариград и после е бил кмет на Русе. Къщата е построена 1900 г. и е паметник на културата. В нея се помещава клубът на дейците на културата – най-стария местен клуб. Всеки петък има джаз парти, много често се представят книги.

Банката на братя Симеонови е построена 1895 г. и днес в нея се помещава ДСК. В дясно от нея днес е градската градина.

На площад Александър Батенберг е бил съсредоточен стария градски център. Около него има сгради паметници на културата, сред които са Музеят, Гимназията, Библиотеката. В средата на градината е паметникът на загиналите от Сръбско-българската война – най-почитаният паметник в региона, издигнат през 1901 г.

Сградата на музея е строена през 1882 г. за Окръжно управление. Това е първата административна сграда у нас. Днес музеят представя на първия етаж археологически сбирки от римската крепост Сексагинта Приста и кастела Ятрус, а на втория – изложба на модерната русенска история.

Мъжката гимназия е построена 1898 и учител в нея е Ст. Михайловски, който е написал Върви народе възродени.

Регионална библиотека Л. Каравелов е строена за първата търговска индустриална камара. От турско време е останала сградата на Дирекцията на музея, а зад нея е бил затвора, в близост е имало казарми.

Пощенската палата също е паметник на културата с местно значение.

Улица Славянска е една от емблемите на Русе, запазила и до днес живи духа на града и неговите исторически вибрации.

Дом Канети е търговска къща на Елиезар Канети, дядото на нобеловия лоариат Елиас Канети, който също е роден в Русе. В своето творчество той описва Русе като многоетничен град, разказва за прочутите карнавали и пристанището.

Сградата на Музикалното училище е построена през 1901 г. за немски протестански пансион организиран от пастор Вангеман. След първата световна война е била френски колеж от където е започнало началото на Русенския университет. По късно тук е назначено музикалното училище.

Музеят на транспорта е разположен в първата ЖП гара у нас от 1866 г. Експозицията представя развитието на железопътния и речен транспорт  нас. Изложени са множество локомотиви сред които първият локомотив от 1866 г. и вагонът – салон на султан Абдул Азис и на цар Борис III, маршал Тулбухин.

В Русе има много сгради на европейското наследство и над 260 сгради паметници. Вижте повече в предоставената видеоразходка,  приятно разглеждане: