Геройте на Русе

pametnici muzei ruse

Паметници и музеи в град Русе

Ако искате да се запознаете с паметни места от националната и местна история в Русе или да научите любопитни факти за град Русе задължително прочетете тази статия. Тя ще ви разведе из различни интересни места в града.

Нека започнем от Пантеона на възрожденците. Това е национален паметник – костница. Тук са погребани някои от най-известните българи и 453 души от Ботевата чета.

Зад Пантеона ще видите и забележителната гробница на Захари Стоянов, останала от старото русенско гробище .В ляво от нея е паметникът на първия български масон Иван Ведър – човекът предотвратил избиването на русенските граждани през Руско –Турскта война.

Естествено най-известния паметник в Русе е този на централния площад – Паметника на Свободата издигнат още през 1909 в чест на героите, които с делата си изградиха България.

Друг известен паметник е паметника на Стефан Караджа построен на мястото където бил обесен от османския поробител. Може да видите и легендарния паметник на Баба Тонка в близост до къщата музей „Баба Тонка“.

Освен посочения музей може да посетите къщата музей „Захари Стоянов“ където е разположена експозиция за живота и делото на героя. Показани са различни оръжия от възраждането, сабята на Раковски, пистолет на Стефан Караджа, експониран е черепът на Караджата пред който са се клели във вярност.

Музеите на Русе представят чрез експозиции, образователни програми и културни събития, културно наследство, което през годините е обвързано с река Дунав и град Русе.

Русенската селищна могила е праисторически обект, обвързан с живота край реката. През античността това място е било важно както за траки така и за римляни, а по-късно българите.  Не случайно името на римски град „Сексагинта Приста“ в превод означава „Пристанище на шестдесетте кораба“. В модерността отново връзката с Дунав превръща Русе в Европейска столица на културата и индустриален град, врата към Европа за поколения българи.

Всичко това е пресъздадено много добре в Историческия музей на град Русе в който може да видите следните изложби:
1. „Ловци на мамути и земеделци“. Разказ за живота на праисторическия човек. Много е интересно защото може да видите оригинални челюсти и праисторически предмети.
2. „Сексагинта Приста и Ятрус“. Това са имената на две от римските крепости в региона разположени в цели две зали. Започва с  експозиция от траките и е показан най-ранния керамичен съд открит при разкопки на цели 23 века.  Свършва чак с идването на прабългарите.
3. „Музикална кутия“.Изложба за русенската градска култура, формирана под въздействието на европейската класическа музика.

Друга забележителност е музея на градския бит в град Русе или наричан още Къщата на Калиопа. Намира се на улица Цар Фердинанд 39 и показва живота на хората от края на деветнадесети век. Къщата била подарък за хубавата мома Калиопа в която бил влюбен  Мидхат паша. В тази къща се е посещавало консулството на Прусия и след освобождението става собственост на виден общественик Стефан Камбуров. По негова покана идва австриецът-живописец Шаусберг, който изписва стените и тавана на къщата. Това е първият у нас етнографски музей, който представя градска култура.

Музей „Захари Стоянов“ не трябва да пропускате в никакъв случай ако се намирате в Русе. Какато Захари Стоянов, така и героичното семейство Обретенови са неразривно свързано с историята на град Русе и цяла България, затова тук може да видите експозиция посветена на тях. Музеят се намира на бул. Придунавски 14.

В Музеят на транспорта има постоянна експозиция. Той е построен на мястото на първата ЖП Гара в България, ул. Братя Обретенови 5. Там ще видите локомотивът и вагона на Царя, както и много други интересни транспортни средства.

Накрая не забравяйте да посетите Пантеона на възрожденците с изложба посветена на осовобождението на Русе.

Разгледайте още снимки и видео от Русе.