Видове покриви. Какво трябва да знаем!

Няма как на първо място да не споменем битумните керемиди. В световен мащаб те са най-предпочитани за покрива. Предимствата им не са много, сред които това, че са естетически издържани, здрави и дълготрайни. Битумният покрив може да бъде изграден и от ленти от същия материал, те имат високо ниво на водоустойчивост и поради тази причина са доста предпочитани. Този вид керемиди лесно се редят, без нужда от специални умения и наличие на специални уреди или материали. Поради това хората, които сами се заемат с тази ремонтна дейност ги предпочитат, особено ако покрива има специфични места и форма. Уловката тук е, че в определени температурни условия те се повлияват и затова е редно да се заложи на качествен материал, който да осигури качеството.

Глинени керемиди. Този род керемиди изграждат всички покриви, които сме виждали на село и като цяло са най-разпространени в България. Те са евтини и относително здрави, не пропускат влага и остават непокътнати дори при драстични разлики в температурата. Материалът, от който са изградени е абсолютно и само глина, а първите сведения за съществуването им е още преди новата ера. Навсякъде по света, при конструкции на покрив, те се използват. Напоследък съвремието предлага глинени керемиди, които се правят по модернизиран начин и с нови технологии. Това е и причината те да бъдат още по-желани, предвид цена и качество. Могат да се прилагат при покриви с наклон, но той трябва да бъде поне 15 градуса.

Циглени покриви. Това са т.нар. изкуствени покриви, които визуално приличат на обикновените глинени керемиди. Направата им е от вода, пясък и цимент, като накрая се прибавя оцветител, за да добие керемидата по-естествен вид. Формата и размерите им могат да бъдат всякакви и нареждайки ги на покрива, отдалече имат традиционен вид. Това няма как да се постигне при металните покриви например, които силно се отличават. У нас вариантът на изкуствените керемиди е много предпочитан, защото за текущите атмосферни условия, те могат да издържат поне 40 години без да създават проблеми.

Последният вид покрив, който ще ви представим е металният. Той набира популярност с това, че не е труден за монтаж и има дълъг живот. Съставен е от листове ламарина или керемиди от този метал. Подходящ е както за равен, така и за покрив с наклон.