Забележителности и история на град Русе

ruse

Русе e един от най-красивите градове на България.

Не ви казвам нищо ново, нали?

Това всички го знаят, както и това, че е пристанищен град по поречието на най-романтичната река в Европа!

Между другото не случайно руснаците са избрали да си направят генералното консулство точно в Русе. Не сте се замисляли, нали? Русе – Русия! Не знам дали има връзка, но определено това не е случайност.
Предполагам не защото Русе много им е харесал, а вероятно има стратегическо разположение. Сигурно ще си спомните за Варшавския договор и военните планове преди двадесетина години.

Днес това е административен център на по-голямата част от Северна България. В противовес на безработицата в региона, Русе действа като магнит и успява да бъде не само един от най-големите културни и икономически сили на страната, а и може би най-красивия град на България.

С какво е известен Русе за Българите?

Всички знаят за „Дунав мост“, а дали се питат, защо е построен точно тук?
Освен това, често Русе е наричан Виена на Балканите, защото централната част на града е известна с уникалната си барокова архитектура. Фасадите на тези уникални сгради са украсени с еркери, колони и скулптури. Покривите са от медна ламарина изпълнени с кули.
Не знам дали е точно петия по големина град в България, но определено има какво да се види от всеки един от нас. Задължително трябва да посетите романтичната крайбрежна улица, централната част изпълнена с кафета, Пантеона на възрожденците и историческия музей. Знаете ли, че Захари Стоянов е погребан там?

С какво е известен Русе пред чужденците?

Нямам идея, но определено ако сте в чужбина и напишете думата Русе в Google ще ви излезе прословутата компютърна игра Ruse. Не знам дали някой в България я играе, но това трябва да се промени.
А това може да стане и чрез този сайт, който има за цел да популяризацията на град Русе, не само в обикновения Интернет, а също в мобилния Интернет и локалното търсене в онлайн карти.

Фонтаните на Русе