Вапцаровският випуск (1948-1953) и моряците от Военния и Търговския флот искат да се учреди Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”

За 140-та годишнина на Военноморските сили се породи силна моряшка подкрепа за учредяването на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”. Има някаква дълбока символика и вътрешна духовна сила в тези факти: Пътят, който нашият Военноморски флот измина от Русе и Варна до петте морета, на които военните ни кораби развяват военноморския ни флаг, е възпят в уникални поетични творби от мариниста Никола Йонков Вапцаров Моряка.

Корицата на „Моторни песни“ от 1940 г., дело на Борис Ангелушев. Моторни песни“ е единствената му издадена приживе стихосбирка, която излиза в тираж от 1500 бр. през 1940 г. от печатница „Андреев и Йотов“. Отпечатването е платено от автора, който се подписва „Ник. Йонков“. За изработването на корицата художниците-приятели на Никола Вапцаров със свои проекти устройват конкурс, в който участват: Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Сотиров и Николай Шмиргела.

Само няколко примера са достатъчни да докажат това твърдение и ще го илюстираме със следния квадриптих (полиптих) от факти:

Пример № 1:

В Русе, където е създаден нашият Военен флот на 12 август 1879 година, на 26 февруари 1930 година Никола Вапцаров написва едно от емблематичните си моряшки стихотворения „В Кубрикът” – Кубрик “Беломорец”. Тогава Вапцаров е бил на стаж в Дунавския флот – Дунавската полицейска служба. Стихотворението има много интересна съдба и любопитна история, съхранено е в пет различни ръкописа – три ръкописа със заглавие “В кубрикът” и два ръкописа със заглавие “Жажда”.

Във Военноморския музей във Варна се съхранява един от ръкописите на стихотворението „В кубрика“ на Никола Вапцаров. В последния си вариант стихотворението „В кубрика“ е написано на 23 февруари 1931 г., когато Вапцаров е на учебна практика на кораба „Камчия“. Част от него поетът всъщност пише, докато е на служба на торпедоносеца „Дръзки“. Интересен е и поводът за създаване на стихотворението. Приятел на Вапцаров го моли да напише нещо за него и хората, работещи в кубрика. Вапцаров написва стихотворението, кръщавайки го „Жажда“. Приятелите му обаче слагат заглавието „В кубрика на Камчия“ за по-голям ефект.

Писмото, съдържащо оригиналния ръкопис на стихотворението, е запазено благодарение на мичман II ранг Михаил Пешев. По-късно то става част от фонда на Военноморския музей.

Справка:

 • Пеев, И.П. Монография „Никола Йонков Вапцаров Моряка”. ИК „Стено”. Варна, 2009.
 • Градското списание, 10.12.2012, http://www.urban-mag.com/bg

Пример № 2:

Във Варна Никола Вапцаров израства и се развива като поет и личност, тук той написва над 150 свои стихотворения, откроява се като най-яркото светило на варненския културен небосклон, чиято негаснеща звезда води моряците в трудните плавания в Световния океан.

Това е и основателната причина и мотивация за гордите и признателни възпитаници на Морското училище от Вапцаровския випуск (1948-1953), неговите най-ревностни защитници и почитатели, да поставят орелеф на поета Моряк на Рейдова кула в Пристанище Варна-изток, чието копие е вградено и в родната къща на Вапцаров в град Банско.

Орелеф на поета Никола Вапцаров Моряка на Рейдовата кула в Пристанище Варна-изток, поставен от Випуск 48-и „Вапцаровски”.

Мястото не е случайно избрано от Вапцаровци. От Морската гара и Пристанище Варна българските и чуждестранните кораби тръгват на далечното си плаване, тук се и завръщат. Всеки път ги изпраща и посреща Никола Вапцаров, виждайки високо отгоре, от Ноосферата (Сфера на разума) по израза на академик Владимир Иванович Вернадски, Едуард Луи Емануел Жулиен Льо Руа и Мари Жозеф Пиер Тейяр дьо Шарден, своята реализирана МЕЧТА: „Ние искахме нещо огромно, далечно; ние искахме кораби като планини, ние искахме далечни морета, ние искахме необзорен широк път, ние искахме простор” („Импресии от параход „Бургас”).

Ноосферното учение, мисловните полета на планетата, мислещият пласт, психическата атмосфера, прочувственият съюз на душите, е едно послание към бъдещето. Това футорологично послание ни помага да разберем по-добре мащабите и значимостта на планетарния хуманизъм на творчеството и личността на Никола Вапцаров, неговата непоколебимата вяра в силата и свободата на човешкия дух, завладяващият Вапцаровски житейски оптимизъм!

През 2019 година човечеството ще чества 110-та годишнина от рождението на Никола Йонков Вапцаров – Моряка, поетът, който прослави нашата Родина далеч зад нейните географски граници. За утвърждаване авторитета на Република България в глобализиращия се и дигитален свят като Държава на духа, по определението на академик Дмитрий Лихачов, неоспорим принос има и поетът Никола Йонков Вапцаров – Моряка.

Пример № 3:

Учебната практиката на Никола Вапцаров по специалността преминава в Аеропланната работилница в Божурище, на катера „Стефан Караджа” в пристанището на Русе (1930 г.), във Варна на торпедоносец „Дръзки“ (1931 г.) и във Варненската електроцентрала. През април и май 1932 г. практикува на кораб „Бургас“. Посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Порт Саид, Хайфа, Родос, Мармара и др. Това пътуване заляга дълбоко в душата на поета и е отразено в „Импресии от парахода „Бургас“ и в стиховете му.

В Морското училище литературните способности на Никола Вапцаров се развиват. В Юбилейния сборник „50 години Морско училище“ са публикувани две негови произведения: „Спомени от миноносците“ и „Марш на випуск 1926 – 1932 г. на Морско училище“.

Справка:

https://hi-in.facebook.com/Navalmuseumvarna; https://www.facebook.com/Navalmuseumvarna;

Пример № 4:

Темата за морето продължава да вълнува Никола Вапцаров и след завършването на Морското училище. Та има ли човек, която ще остане равнодушен към онази вътрешна духова сила и виртуозното майсторство на поета Огняроинтелигент, което се излъчва от Вапцаровия реферат за морето?

МОРЕТО (от мировата литература)

Няма да говоря за морето като източник на безбройни материални блага, няма да давам сравнителни статистически данни – колко пъти например водният път е по-евтин от железния, няма да говоря за неговото голямо влияние върху икономическия развой на една държава, няма да говоря, как всяка нация гледа всячески да се мият нейните брегове от море, няма да говоря как всякое градче на морето, всяко островче представлява жизнен интерес за народите, какво стратегическо значение има то.

Целта ми ще бъде да пробудя тази любов и във вас, в тези, които са го видели малко и не са почувствали тъй осезателно неговата многолика красота. А в онези, които не са го видели – да събудя стремеж към него. Исках да ви сродя с морето. Исках да го обикнете, както го обичат моряците. А тяхната обич е безгранична и силна, изразена в безброй легенди които сведочат в нея. Никола Вапцаров, реферат (доклад), 1932 г.

Много факти и доказателства свидетелстват (сведочат, по красивия автентичен изказ на Никола Вапцаров от 1932 г.) за нарастващата значимост и актуалност на темата за Черно море в нейните исторически, геополитически, военни, икономически, енергийни, културологични, научни, правни и народопсихологически аспекти.

На 12 август 2019 година се навършват 140 години от създаването на Военноморските сили на Република България. Този празник се чества не само от военните моряци и цивилните служители, които работят във флота. Това е празник и на българската морска общественост и всички, които са свързани с морето, морското образование, морските професии и морската индустрия, морската духовна култура и изкуство. По традиция празникът се отбелязва през втората неделя на август и се предшества от Седмица на морето, като по този начин се превръща и в празник на целия български народ, който отдава заслужена почит на морските труженици и защитниците на сините граници на Родината.

Военноморски флаг и Военноморски гюйс на Република България

(Корабният устав на Военноморските сили на Република България регламентира вдигането на националното знаме и флаговете)

Богата е историята на Военноморските сили на Република България. Създаденият на 12 август 1879 година в град Русе с помощта на подарените от Русия кораби, днес Военноморският ни флот развява флаг на пет морета. Три военни кораба – базов миночистач “Прибой”, минен ловец „Цибър” и фрегата „Дръзки” – развяха военноморския флаг на пет морета: Черно море, Мраморно море, Егейско море, Йонийско море и Средиземно море.

В 140-та годишна история Военноморският флот е записал много славни страници и е съхранил богати бойни и духовни традиции.

Дейността на Военноморските сили и морското образование са неразривно свързани и това е напълно обяснимо. Три години след създаването на военния ни флот на 12 август 1879 година, също в град Русе, на 9 януари 1881 година е създадено Морското училище, което от 1949 година носи името на Никола Йонков Вапцаров Моряка – величаво поетическо дарование в световната духовна култура и морячеството, най-яркото светило на варненския културен небосклон.

С особено вълнение Денят на Военноморските сили се отбелязва от моряците Вапцаровци, които гордо развяват родния трибагреник по всички морета и океани.

Националното знаме на Република България се издига в предната част на морските и речните кораби и други плавателни средства, вписани в корабните регистри на българските пристанища (Закон за Държавния печат и Националното знаме на Република България)

С поезията си Никола Вапцаров – Моряка, издигна оригинални световни идеи – Духовно единение на Човека и Машината, вдъхна Душа на машината, чието значение в новия дигитален технологичен свят векът на Индустрията 4.0 тепърва ще нараства.

Всичко това, взето заедно, мотивира и даде основание на членовете на Клуб „Военни моряци” при СОСЗР-София и Вапцаровския випуск на Морско училище (1948-1953) да подкрепят учредяването на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.

На 1 август 2019 г., в навечерието на 140-та годишнина от създаването на ВМС и Деня на ВМФ 12 август 2019 година, подкрепа за учредяването на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” се получи също така и от:

1) Съюз на офицерите от резерва-клуб „Маяк“ Бургас (Морски Клуб „Маяк“ Бургас)

 • Капитан II ранг о.р. Лъчезар Станчев, Председател на УС
 • Капитан I ранг о.р. Цветан Жеков, бивш Председател на УС

2) Съюз на моряците ветерани – Бургас

 • Капитан I ранг о.р., к.д.п. Христо Мушков – Председател на УС

Учредяването на Вапцаровската международна премия „Морето и машините” ще бъде и една достойна стъпка за национално и държавно посрещане на обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г.). Република България се нуждае от нов тип магистрали – духовни магистрали, морски магистрали, магистралите на синята икономика, духовното и научното развитие.

Справка:

Справка: https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/2449249373e.pdf Global Ocean Science Report (EXECUTIVE SUMMARY) The Current Status ofOcean Science around the World Published in 2017 by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization 7, place de Fontenoy, 75352 Paris 07 SP, France. UNESCO, 2017. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000249373 Випуск ’48 на Военноморското училище, наречен “Вапцаровски (1948-1953)” изиграва най-важна роля за монументалното съхраняване на паметта на Вапцаров. Справка: https://visit.varna.bg/bg/monuments/preview/248.html

Името на Морско училище, както и името на Випуск ’48 са два уникални феномена в историята на висшето морско образование не само в Република България. Малко са университетите по света, които носят името на свой възпитаник.

а) Литературните произведения на Никола Вапцаров са един от най-високите върхове в световната поезия за морето и моряшкия живот. Той внася нещо ново в световната художествена литература и културата на мореплава- нето – сродява човешката душа с морето и машините! Именно любовта на Никола Вапцаров към морето и машините, на които вдъхва душа, е най-голямото духовно завещание към Морското училище и моряците, които и до днес изпитват и ще продължават да изпитват неговата магнетична сила. Това духовно завещание е оценено от морската общественост на България както приживе, така и след смъртта на поета Моряк. Тъкмо поради огромната следа, която е оставил Вапцаров в душите на възпитаниците на Морското училище, те са първите, които след неговия разстрел на 23 юли 1942 г., обединени в различни сдружения, започват да организират чествания на Никола Вапцаров, издават многократно Вапцаровски лист с негови стихове и статии за него, организират поклонения на гроба му, поддър жат постоянни връзки с майката на поета баба Елена и неговата съпруга Бойка Вапцарова, приемат ги като част от Морското училище. Мои многолетни проучвания категорично и неоспоримо доказа, че съвипускниците на Никола Вапцаров, възпитаниците на Морското училище, моряците от военния и търговския флот, командването на Военноморските сили са главният фактор и двигател на процедурите и процесите по издигането на Никола Вапцаров като покровител и патрон на Морското училище през 1949 година.

б) Поредният 48-и випуск 1948-1953 г. на Морско училище носи името Вапцаровски, дадено от майката на поета Елена Вапцарова, която заедно с Бойка Вапцарова са били специални гости на тържеството при производството на випуска на 23 юли 1953 г.

Вапцаровският випуск (1948-1953) има изключително голям принос за развитието на Военноморския флот, Търговското корабоплаване, корабостроенето, морското образование и морската наука, националната икономика, българската дипломация, международния авторитет на морска България! Признателните Вапцаровци от 48-и випуск са изградили 5 паметника и паметни плочи в памет на своя патрон. Вапцаровският випуск продължава да дава своя принос за прослава на Вапцаров и Морско училище.

За Вапцаровския випуск (1948-1953) на Морско училище има редица публикации и любознателните читатели могат да се запознаят по-подробно с някои от тях на следните линкове:

1) Контраадмирал о.з. Румен Попов. Какво е за мен Вапцаров?

 • Контраадмирал о.з. Румен Попов, Вапцаровски випуск 1948–1953 г., началник на ВНВМУ през 1982–1990 г., (стр. 28).
 • Вестник „Вапцаровец”, май 2016 г, Варна, стр. 32. ISSN 1311 – 186
 • Издание на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, посветено на 135-годишнината на флотската алма-матер.

2) Васил Дачев. 50 годишен юбилей на випуск “Вапцаровски” на ВВМУ “Никола Вапцаров”. Слово на секретаря на випуска Васил Дачев

 • Васил Дачев – възпитаник на  „Вапцаровски” випуск на ВВМУ. 60 години зад кърмата на „Вапцаровски” випуск на Морско училище (1953 – 2013).
 • К.д.п. Васил Дачев, член на Инициативния комитет от випуск „Вапцаровски” на Морско училище, дългогодишен секретар на комитета, почетен член на АВМУ, носител на почетния знак с лента на кмета на град Варна
 • Васил Дачев. Майката –баба Елена Вапцарова
 • Инж. корабоводител Васил Дачев –„Вапцаровски випуск” на Морско училище, член на инициативния комитет в град Варна за честване юбилея на Моряка.
 • Бюлетин, Година 5, БРОЙ 1 и 2, 2009. Издание на Асоциацията на възпитаниците на Морско училищесъс съдействието на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и Студентския съвет, (стр. 6-9).
 • Васил Дачев. Вапцаров – поет на България и света. Никога повече черни забрадки, призовават преди години на международен форум майките на антифашиста от Банско и на героя на СССР партизанката Зоя Космодемянская.

3) Станил Станилов. Книга за кадетите . От 48-и „Вапцаровски“ випуск на НВМУ – Варна, 1948-1950 г. ИК „Стено“. Варна, 2012, стр. 192. ISBN 978-954-449-572-5.

http://stenobooks.com/product/307/kniga-za-kadetite.html

4) Размисли за 48-ми „Вапцаровски” Випуск юли 2008

 • Капитан I ранг о.р. к.г.н. Георги Калинов (Калинича)
 • Също така и публикацията в 5 части във вестник „Морски вестник” – броевете от 7, 8, 9, 11 и 12 декември 2011 година (http://morskivestnik.com).
 • Бихме препоръчали на читателите още две публикации:

а) Анкета с възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”: Какво е за Вас Никола Вапцаров и какво означава да си Вапцаровец?

Всеки от възпитаниците на Морското училище, което е покровителствано от 1949 г. от своя патрон Никола Йонков Вапцаров от 26-и випуск (1926–1932), носи по своему дълбоко в душата си спомените за Флотската алма-матер и за Вапцаровския дух. За читателите на празничния вестник „Вапцаровец”, посветен на 135-годишнината на Морското училище потърсихме отговора на въпроса „Какво е за Вас Вапцаров и какво за Вас означава да си Вапцаровец?”.

За целта капитан I ранг о.р. професор д.п.с.н. инж. Илия Петров Пеев от випуск „Шейновски” (1967–1972) събра обобщаващите отговори на два въпроса, които зададе на курсанти и офицери от Военноморските сили и Търговското корабоплаване:

I) Какво разбирате под Вапцаровски дух? Какво е съдържанието на Вапцаровския дух? Каква роля играе Вапцаровският дух за Вас?

II) Какво за Вас означава да си Вапцаровец? Как носите името Вапцаровец по света, в Световния океан и моретата, в които плавате?

В анкетата се включиха 11 възпитаници на Морското училище – Вапцаровци от различни поколения и випуски: от Вапцаровския випуск (1948–1953) до випуски, които сега се обучават във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

 1. ) Капитан далечно плаване Неделчо Ганев Неделчев, Випуск 1988-1993, класно отделение 184, специалност „Корабоводене”, Пилотска станция – Варнa
 2. ) Капитан Васил Димитров Дачев, Вапцаровски випуск 1948–1953 г. Плавал дълги години като капитан на кораб по река Дунав и други водни пътища на Европа. Морски бард и писател маринист, секретар на Вапцаровския випуск, носител на почетния знак на град Варна
 3. ) Капитан I ранг инж. Ваньо Иванов Мусински, Випуск 1990–1995, класно отделение 101, специалност „Корабоводене за ВМС”, бивш командир на Първи дивизион патрулни кораби, в момента слушател във Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт, Роуд Айлънд.
 4. ) Капитан II ранг о.р. д-р инж. Никола Людмилов Стоянов, Випуск 1988–1993, класно отделение 182, специалност „Радиолокация за ВМС”, главен асистент във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
 5. ) Капитан далечно плаване Георги Тодоров Алеков, Випуск 1966–1971 г., класно отделение 603, специалност „Корабоводене”, възпитаник на три училища, които носят името на Никола Вапцаров. Дългогодишен преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, секретар на Българската асоциация на морските капитани
 6. ) Курсант-мичман Християн Кременов Костов, Випуск 2011–2016 г., класно отделение 121.
 7. ) Курсант главен старшина Пенка Андонова Атанасова, Випуск 2012–2017, класно отделение 212.
 8. ) Курсант старшина I степен Десислава Петрова Начева, Випуск 2013–2018 г., класно отделение 311.
 9. ) Курсант старшина II степен Петър Стефков Генов, Випуск 2014–2019, класно отделение 103-41.
 10. ) Инженер Славчо Ценов Пешков, Випуск 1965–1970; 1970–2015 – механик на корабите от световния флот, иконописец; 2006–2016 – председател на УС на Клуба на корабните механици; 2014 – член, а от 2016 г. – председател на УС на Фондация „Морски съдби”
 11. ) Отговорите на контраадмирал о.з. Румен Попов, Вапцаровски випуск 1948–1953 г., началник на ВНВМУ през 1982–1990 г. са публикувани отделно на стр. 28 като самостотелна публикация „Какво е за мен Вапцаров?”.

Вестник „Вапцаровец”, май 2016 г, Варна, стр. 32. ISSN 1311 – 186 Издание на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, посветено на 135-годишнината на флотската алма-матер, (стр. 26-27, стр. 28).

б) Никола Йонков Вапцаров-Моряка — най-ярката поетична звезда на варненския културен небосклон, покровител на Морското училище от 1949 г.

 • Капитан I ранг о.р. проф. д.пс.н. инж. Илия Петров ПЕЕВ 14 март 2016 г. Варна
 • Литература: 1. Пеев, Илия. Никола Йонков Вапцаров–Моряка. Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира. ИК „Стено”. Варна, 2009, 224 с.. ISBN 9789544494506
 • Вестник „Вапцаровец”, май 2016 г, Варна, стр. 32. ISSN 1311 – 186
 • Издание на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, посветено на 135-годишнината на флотската алма-матер.

Показваме галерия снимки от незабравимите срещи на обаятелната майка на поета баба Елена Вапцарова с Вапцаровския випуск 1948–1953 г.:

С баба Елена Вапцарова, юли 1953 г.

С баба Елена Вапцарова, юли 1953 г.

Юли 1953 г. С баба Елена Вапцарова във Варненското езеро.

Среща с баба Елена Вапцарова и Бойка Вапцарова.

Баба Елена Вапцарова при Вапцаровци.

Среща на Вапцаровския випуск 1948–1953 г. 10 години след завършването.

ЧЕТИРИ ПРИЛОЖЕНИЯ:

ПЪРВО (Публикуване на пълния текст на приложението на Клуб „Военни моряци“ към СОСЗР-София за оказване на подкрепа на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”)

Клуб „Военни моряци“ към СОСЗР-София подкрепя предложението на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. Илия Петров Пеев за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.

По инициатива на членовете на Клуб „Военни моряци“ към СОСЗР-София на 2 декември 2010 година в Централния военен клуб-София беше представена монографията „Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира.”.

При обсъждане на монографията беше изразена пълна подкрепа на предложението на автора за учредяване на Вапцаровска международна премия „Морето и машините”. От 2010 година до сега идеята за премията беше популяризира и подкрепена на много научни форуми, периодични и ежедневни медийни издания у нас и в чужбина – Великобритания, Русия, САЩ, Украйна, Черноморската асоциация на морските институции (BSAMI). Организацията Black Sea Association Of Maritime Institutions (BSAMI) е създадена през април 2010 г. в Истанбул от шест висши учебни заведения: България, Грузия, Румъния, Русия, Турция, Украйна.

Три от шестте черноморски държави, членуващи в BSAMI, публикуваха доклада „New ideas on safety culture in navigation and the necessity of establishing a Vaptsarov International Maritime Prize” на професор д.пс.н. Илия Пеев в свои научни списания:

 • – България: Списание „Българска наука”;
 • Русия: Списание „Вестник государственного морского университета имени адмирала Ф.Ф.Ушакова”, Държавен морски университет “Адмирал Ф.Ф.Ушаков” в Новоросийск
 • Украйна: Sea-Review, The International Maritime Journal of the Nautical Institute of Ukraine, който е член на Nautical Institute London – Одеската национална морска академия в Одеса.

Специално трябва да се подчертае и следният факт: Докладът „Нови идеи за културата на безопасност в корабоплаването и потребността от учредяване на Вапцаровска международна морска премия” (New ideas on safety culture in navigation and the necessity of establishing a Vaptsarov International Maritime Prize) на професор д.пс.н. Илия Пеев беше представен на 14 май 2015 г. пред Международната научна конференция „Технологии и наука за устойчиво морско развитие” (Science and Technology for Sustainable Maritime Development). В научния форум участваха представители на морските университети на България, Грузия, Полша, Румъния, Русия, Турция и Украйна, както и пред форума в рамките на конференцията на Черноморската асоциация на морските институции (Black Sea Association of Maritime Institutions, BSAMI), с чиято подкрепа се организира и самата конференция.

Изследването е публикувано в издадения сборник с научните доклади от конференцията: Технологии и наука за устойчиво морско развитие : Международна научна конференция – Варна, 13-14 май 2015 г., с. 181-186. Издателство: ВВМУ Н. Й. Вапцаров, 2015. ISBN: 978-954-8991-80-3

Членовете на Клуб „Военни моряци“ към СОСЗР-София предлагат първите лауреати на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” да бъдат удостоени на 7 декември 2019 година във връзка със 110-годишнина от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров Моряка.

Председател на Клуб „Военни моряци“ към СОСЗР – София Капитан I ранг о.р. Георги Методиев Георгиев 0988660283 georgy_metodiev@abv.bg 06.05.2019 г. град София

ВТОРО (Публикуване на пълния текст на приложението):

Становище от Випуск ’48 „Вапцаровски (1948-1953)” на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” гр. Варна, в подкрепа за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”

От Сдружение Випуск-48 „Вапцаровски” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”: Контраадмирал о.з. Румен Попов, Председател Капитан 1 р. о.з. Стефан Балев, Секретар

Представители на Сдружението (филиал) в гр. София: Капитан далечно плаване Николай Йовчев и Капитан 1 ранг о.з. Георги Методиев Георгиев 06.05.2019 гр. София

ТРЕТО (Публикуване на този текст заедно с линка):

Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и Машините” Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев https://literaturensviat.com/?p=153350 Електронно списание „Литературен свят”. Издателство „Фльорир”. С., 2018, брой 112, 16 декември 2018 г. Събития). ISSN: 1314-2046.

Уважаеми г-н Президент на Република България и  Върховен главнокомандващ на въоръжените сили  Румен Радев!

Ние, възпитанниците на ВВМУ «Н.Й.Вапцаров» (Випуск-48 «Вапцаровски»), най-горещо подкрепяме предложението на капитан 1 ранг о.р. професор, д.пс.н. Илия Петров Пеев за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините».

Нашият «Випуск-48» на ВВМУ носи с високо чувство на гордост името «Вапцаровски». Той получи това название при производството му през 1953 г. което беше обявено лично от майката на поета баба Елена Вапцарова.

От тогава почти 66 години ние се вглеждаме с любов и вълнение в морските ни курсантски снимки (група «Вапцаровци»). За всички нас е особено висока чест, че патрон на Морската ни Алма матер, Н.Й.Вапцаров, е негов възпитанник, израстнал в продължение на 6 години като нас, от нейните редове.

С цялото си литературно творчество поетът Никола Йонков Вапцаров – «Моряка», сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира. Всичко в неговите стихотворни песни е израз на възторг от моторите, корабите, морето, самолетите, ракетите и човешката душа. Н. Вапцаров е сред първите в света поет, които възпяха и одухотвориха машините, той свързва духовно хората, морето и машините, вдъхва на машините душа.

Новата държавна премия, която се предлага, не е литературна награда. Морското елитно техническо образование на Никола Вапцаров и огромните му литературни познания го правят новатор, който успява да улови ритъма на новото време,  на машините, на технически прогрес. Н.Й.Вапцаров става носител на нова романтика – свързана с постижението на техниката и технологиите. С това той изпреварва с повече от половин век новите модерни изследователи на 21 век.

Уважаеми г-н Президент! Тази Президентска награда, Вапцаровска международната премия «Морето и машините», има за цел да спомага  развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постиженията в областта на безопасността на корабоплаванието. Връчването и да стане в навечерието на 110 годишния юбилей на поета Никола Йонков Вапцаров – «Моряка» (7 декември 2019 г.). Тя по своя статут е само с морален характер и следва да се връчва ежегодно на институти и личности у нас и в чужбина с принос в посочените области на морското дело в световен мащаб.

Убедени сме, че една подобна Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините» ще бъде приета с признание от морските среди в света и ще издигане авторитета и името на Морска България.

Уважаеми г-н Президент, Випуск-48 «Вапцаровски» се надява на Вашето мъдро  държавническо  решение и верен «боен» курс за прослава на Родината ни България и в нашето съвремие.

Попътен вятър и не по-малко от 7 фута под кила!

                         От Сдружение  Випуск-48 «Вапцаровски» на ВВМУ «Н.Й.Вапцаров

ЧЕТВЪРТО (Публикуване на този текст заедно с линка) https://www.facebook.com/Съюз-на-офицерите-от-резерва-клуб-Маяк-Бургас-317339295045195/?ref=hl :

Съюзът на офицерите от резерва-клуб „Маяк“ Бургас на поредната си ежеседмична „Среща в четвъртък“ на 1 август 2019 г. чрез явно гласуване изрази единодушната си подкрепа за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и Машините” и:

На своята фейсбукстраница клуб „Маяк” публикува пълния текст на предложението за учредяване на премията.

Съюзът на офицерите от резерва-клуб „Маяк“ Бургас е колективен член на „Съюза на моряците ветерани“ с Председател на УС капитан I ранг о.р. к.д.п. Христо Мушков, чиито членове също се присъединяват към учредяването на премията от Президента на Република България генерал Румен Радев.

ЗА КОНТАКТ

 • 056 800 076
 • wsjbgbs@tvskat.net
 • Капитан II ранг о.р. Лъчезар Станчев, Председател на Клуб „Маяк”
 • Listt.bg@abv.bg
 • Капитан I ранг о.р. Цветан Жеков, бивш Председател на Клуб „Маяк”
 • wsjbgbs@tvskat.net
 • +359 894 312 241

Морски Клуб „Маяк“ Бургас е доброволно дружество на офицерите от запаса и резерва в структурата на СОСЗР на Република България. В Клуба участват офицери и старшини от запаса и резерва на Военноморските сили – ВМ База Атия и други съгласно устава на СОСЗР. В Морски клуб “Маяк” към 2018 г. участват 149 офицери и старшини от запаса и резерва на Военноморските сили служили или работели като военни служители и служителки в поделенията на Военно – морска база (ВМБ) Бургас и с местожителство в Община Бургас, както и такива без оглед на местоживеенето, съгласно устава на Съюза на офицерите и старшините от запаса и резерва (СОСЗР).

Автор: Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев

 • E-mail: ippeev@abv.bg
 • Моб. тел.: +359 898 359 647
 • Дом. тел.: +359 52 757 472