Как се пере възглавница от гъши пух?

Нашите прабаби вярвали, че човечеството никога няма да измисли нещо по-добро от естествена възглавница за гъши пух и пера. Днес, обаче, тя има много голяма конкуренция, но все пак продължава да бъде една от най-популярните опции. В края на краищата, рано или късно възниква въпроса как да се изпере възглавницата, така че освен да стане чиста, да запази своите качества като мекотата и еластичността си.

Възглавницата е по-скоро капризен продукт. И все пак, за да я приведете в правилната форма не е задължително да я давате на химическо чистене. Има два начина за изпиране на възглавница от естествен пух или пера. Първият е в домашната автоматична пералня. Възглавницата с естествен пълнеж от гъши пух и пера може да я увреди непоправимо, ако настроите пералнята вместо на фина цикъл, на агресивен режим на изпиране и центрофугиране. Неагресивен трябва да бъде и самия прах за пране: идеалният вариант е да си купите прах за бебе. Не по-малко важно е и правилното изсушаване на възглавницата: тя се нуждае от поне няколко дни, за да осигури топла и добра циркулация на въздуха, без да забравя, че продуктът се нуждае от добро разтръскване от време на време и трябва да се изсушава, като се обръща регулярно от двете страни.

Този метод не отнема много време и усилия, но носи със себе си определен риск. След изпиране в пералнята, възглавницата ви няма да е същата като преди, защото пухът и перата са много крехък материал, който при пране в пералнята частично се деформира. За домакините, които са свикнали да подхождат внимателно към подобен вид продукти и не се опитват да спестяват време, е изобретен и друг, по-бавен и трудоемък начин: с отваряне на пълнежа.

Основният „акцент“ на този метод е, че възглавницата се пере на части: лицева част – отделно и отделно пълнежа. Между другото, ако калъфката на възглавницата вече е придобила захабен, износен или обезформен вид, този метод на поддръжка е отлична причина да замените екстериора на възглавницата с нова. Що се отнася до самия органичен пълнеж от пух и пера, те се поставят в чисти торбички от тънък материал – например от марля и завързани здраво, но така, че вътрешността да е достатъчно свободна, се поставят в новата калъфка, като марлята се поставя в автоматичната перална машина или се изхвърля. Най-добре е да се изсушават пухените възгланици на чист въздух. За пране и сушене изберете горещи дни с добър вятър и минимална влажност на въздуха. Но не забравяйте за да изсушите пухената възглавница качествено, тя трябва да се обръща.

Източник: http://aron-bg.com/spalno-belio