Автоматизация за социални мрежи

Трикове за автоматично публикуване в социалните мрежи и взаимно обвързване на профилите в тях

auto-social

Използването на технически средства за спестяване на излишен труд е светият Граал на българите още от древността до днес. Ние винаги се опитваме да излъжем дявола, като се казва и затова обичаме подобни техники.

В днешно време този метод е по-близо до черното SEO и маркетолозите твърдят, че трябва да се изгражда общност с лично отношение в социалните мрежи, но кажете ми как да стане това едновременно в наличните над  60 български социални мрежи, а да не говорим за бройката на  световно известните  английски и руски сайтове?

Глобалният свят ни принуждава да бъдем навсякъде, защото клиентите са навсякъде!  Не е странно, че много от потребителите имат профил не само в една социална мрежа. Проблемът идва, когато искате да подадете информацията си в своите социални отметки и  започнете да я въвеждате една по една във Facebook, Google Plus, Digg, Svejo.net и т.н.

От друга страна публикуването в социални мрежи или букмарк сайтове е редовен и надежден източник на трафик. Използването им може да изстреля Вашият сайт и неговото съдържание нагоре в класирането само с няколко кликвания.

В редица експерименти по дадена ключова дума между сайтове с различен Page Rank,  след качване в определен списък от социални мрежи и bookmark сайтове се е случвало класирането да се промени в полза на този качен в повече социални мрежи.

В крайна сметка няма нищо лошо за спестяване на време да използваме автоматично публикуване в социалните мрежи и в тази статия ще направим кратко ревю на най-използваните методи, но преди това трябва да дефинираме двете основни понятия в областта – кроспостинг и мултипостинг.

? Crossposting е акт на публикуване на едно и също съобщение до множество информационни канали, което е различно от  multiposting , когато се публикуват различни съобщения за едно и също нещо. Това е форма на тролинг, което си е цяла наука и ще трябва да го разгледаме в отделна  статия.

Повечето скриптове, които може да намерите са предназначени за крос постинг и разгледани в друга статия, защото са по-лесни за създаване, но има и много разработени десктоп софтуери  и онлайн услуги.

Лично аз тестваx следните онлайн услуги:

?  Може би трябва да започнем с http://postific.com/ – още повече, че е разработен от българи, но платен. Може да го използвате 1 месец безплатно и предоставя най-големите и използвани социални мрежи в света, но лично аз не можах да се свържа с Google акаунта си, защото търсачката го мислеше за неправомерно влизане.

? Все признатия лидер в областта OnlyWire ще ви помогне да представите  което и да е URL в любимите ви социални сайтове, без да въвеждате адреса един по един. Трябва да се регистрирате, преди да използвате тази услуга и за съжаление е безплатен само 7 дена. След като влезнете въведете вашите социални акаунти. Можете също така да си инсталирате OnlyWire Submitter софтуер.

? SocialAdr е социална общност и след като се регистрирате предоставя отметка за любимия ви браузър. Натиснете го и той ги подава към всички ваши мрежи, дори предоставя възможност да  проверите статуса на всяко подаване. За съжаление също е платен.

Не се отчайвайте сега ще ви кажем и няколко безплатни инструменти. Още повече, че всички ресурси и инструменти, които се споменават в книгата ще бъдат поставени с линк към тях в индекс на края на книгата.

? The Socializer позволява лесно да представят линк към няколко социални системи. Вместо да има линк към всеки сайт, имате единствена връзка към тях.

http://www.bposter.net/ — супер  сервиз за автоматичен събмит в социални мрежи с възможност за синонимизация на заглавията и описанията, за жалост по-голямата част от мрежите са достъпни от платен акаунт. Предимство е, че логин данните се пишат само веднъж и ако се нуждаете от безплатно качване в десетина руски социалки е отличен избор.

? ttp://www.postquickly.com е другата добра алтернатива за безплатно качване на рускоезични сайтове.

http://www.socialmarker.com/  e подобен на горния сайт, но за английски социални мрежи. Автоматично ще представи вашите постове в редица безплатни англоговорящи мрежи.

? Естествено няма как да минем без да споменем доказано, безпроблемно работещия Buffer, който е любимата ми услуга за качване в петте най-големи социални мрежи в света: Facebook, Twitter, Linkedin, Google Plus, Pinterest. Задължително си инсталирате неговата добавка за браузер с която може лесно да качвате едновременно във всичките си профили. Просто маркирате текста в дадения сайт на който се намирате,  натискате бутона и той се озовава в 5-те най-големи мрежи. Друго предимство е, че можете да планирате публикациите си от RSS източник, като вашия блог например да се публикуват периодично през целия ден. Така вие може да си работите нещо, а той да си публикува и ако тези социални мрежи са свързани с други, чрез кроспостинг представете си какво става.

? В тази категория задължително трябва да сложим http://www.pistonposter.com/ с 13 страхотни социални мрежи предимно руски, но с включени WordPress, Blogger и още някой известни канали. Публикува безпроблемно в тях без да слага никакъв рекламен знак и също има спинър за разнообразяване на текстовете.

? И накрая нещо, което никак не е за изхвърляне безплатен събмит в огромно количество английски и руски социални мрежи http://sociallist.org/submit.php Вижте какво става, като под формата натиснете ALL и дадете refresh – над 1652 английски, а отделно има руски, немски, френски и т.н. Горещо бих го препоръчал стига да имате време за това. Не забравяйте все пак, че трябва да се регистрирате в тях.

http://socialsubmit.com/ е много интересен ресур различен от гореописаните. Представлява страница с бутони и един букмарклет бутон,  който да завлечете на лентата с отметки. Когато видите сайт за споделяне, натискате го и той зарежда неговия линк в страницата с бутоните на социалните мрежи, които натискате един по-един.

Букмарклети, бутони и разширения на браузер за автоматичен събмит

  1. Един от най-често срещаните методи за представяне на вашата история е с помощта на браузърни отметки и добавки, като известните Addthis  или ShareThis или  https://www.shareaholic.com/.. Страхотно решение за полуавтоматично добавяне е да си ги инсталирате в прозореца на браузера и като влезете в страницата на сайта, която искате да рекламирате просто натискате един по един бутоните на различните социалки.
  2. Любимият ми инструмент от този модел е AddToAny – изчистен дизайн и възможност за подреждане на социалните мрежи в които ще публикувате. Тук не говорим за добавяне на бутони към вашия сайт, а възможност да публикувате различни УРЛ адреси, затова горе съм ви предоставил връзка за тази услуга, но които желае може да си инсталира направо тяхната браузърна добавка за Google chrome.
  3. http://odnaknopka.ru/ за руски социалки бутони.

Взаимно обвързване на социалните мрежи и кроспостинг

След като разгледахме софтуерните услуги е време да кажем и няколко думи за взаимното обвързване на профилите ви в различните социални мрежи. Горе, на картинката публикувана в сайта може да видите метода, който използвам аз. С два клика на мишката мога да кача публикация в над 10  от най-големите социални мрежи и дори да ги настроя така, че те да взимат от RSS на сайтовете ми автоматично нови статии и да ги публикуват в определено време, без моята намеса. От там започват да си ги предават едни на други и информацията се разпространява.

За обвързване на публикациите  до Vkontakte може да използвате Тime2Post.

Ако ви трябва нещо точно определено може да си направите сами, чрез генератора за share  http://www.sharelinkgenerator.com/

Все пак ако се нуждаете от специални бутони за вашия сайт може да си ги направите лесно от тук http://sharrre.com/

Промо: Накрая да завършим с два български инструмента:

 – Социалсъбмитер с който може да качите полуавтоматично, който и да е линк едновременно в 11 социални мрежи.

Мултилинк – в този инструмент може да сложите, който и да е списък от събмит линковете на избрани социални мрежи и да си направите букмарклет за браузъра. Когато го натиснете те ще се отворят и с помощта на FormBo или
Informenter  автоматично да попълните отворилите се форми. Така ще си пестите много време.

Препоръчани SEO инструменти