Оптимизация за Facebook

Оптимизация за Facebook

Facebook e най-голямата социална мрежа. Google e най-голямата търсеща машина. В България това  е най-посещавания сайт и дори Google.BG разбира, колко интересен е вашият сайт за хората –  по харесванията, споделянията и коментарите във Facebook!

Естествено когато поствате там не забравяйте да направите профила си публичен, иначе ботовете няма да ги обходят.

Днес вече има и Google + , която също е социална мрежа. Дали това няма да се отрази на Facebook?  Естествено, че ДА. Преди време се появи Facebook Timeline и промените в политиките на Facebook започнаха една след друга .

Съответно се промени и начина за оптимизация на Facebook с бизнес цели. Основата си остава същата, но трябва да знаете, че Facebook е изключително динамична система, търпяща постоянни промени и подобрения .

Като цяло Facebook предлага три варианта на участие в мрежата си:

 • профил;
 • страница;
 • група.

Няма да разказваме за всички възможности на най-употребяваната в България социална мрежа, а само за най-употребяваните от бизнеса.

След влизане на Google + през септември 2011 г. Фейсбук промени настройките за сигурност. По подобие на кръговете в Google + вече и тук всеки потребител може да определи с кого да сподели своите публикации. От падащото меню до бутона „публикувай“ се определя дали да е публично, споделено само с приятели или с точно определен човек.

Опцията Smart Lists е особено интересна. Чрез нея Facebook автоматично сортира хората ви в списък на най-близки приятели, колеги, съученици и съграждани.

Може да се възползвате от бутона за абонамент в дясно от бутона за изпращане на съобщение.

Оптимизацията за Фейсбук за търсачки е все по-важна в днешния онлайн свят. Социалните мрежи и органичното търсене в търсещите машини стават все по-преплетени. Броят на харесваниятa  в Facebook могат да засилят класирането и позицията в SERP ( Search Engine Results Page).  Затова и вътрешното търсене във Facebook става все по-важно.

От друга страна Facebook pages също се индексират особено от търсачката BING. Като цяло търсенето във Фейсбук е малко по-сложно от това в Google,  защото е на две нива.

 • Първо ниво е Автоматично генерирано – в момента, който започнете да пишете се появяват резултати свързани с предишни ваши търсения.
 • Второ ниво е когато натисне „Виж повече резултати“. Специфичното е, че не може да се предвиди. За всеки е различно, защото е търсене в социалния граф, колкото по-близък е някой приятел, толкова по лесно го намираме.

Поради тази причина за да оптимизираме страницата си за Bing трябва да изберем име на страницата, която отразява нейната същност и да включва ключова дума. Още повече, че търсенето във Facebook е базирано на точно съвпадение.

Добра идея е името на страницата  да съдържа името на марката.  . Попълнете целия профил и в секция „За нас“ поставете повече информация оптимизирана по ключовата дума от заглавието. Така страницата е възможно да излезе дори преди основния ви сайт в резултата от търсенето.

Възползвайте се от възможността да присвоите кратко потребителско име и URL за вашата страница от рода http://facebook.com/potrebitelsko.ime.  То трябва да е на латиница, затова внимавайте като избирате ключовата дума за вашата страница и най-вече с буквите “Ч“ и „Щ“.

Изберете внимателно най-подходящата категория за страницата ви, това помага за по-добро листване. Попълнете пълна информация за страницата .

Силата на Facebook се крие в огромния му брои потребители – всеки месец повече от 30 милиарда единици публикуват съдържание в него. Средно статистическия световен потребител на Facebook създава 90 единици съдържание на месец и се свързва с 80 други страници, групи или събития. Всеки ден се правят 55 милиона ъпдейта.

Задължителен атрибут за всеки бизнес, който иска да осъществява контакт с интересуващи се от темата хора е да има Facebook страница. Повтаряме още веднъж, че това е различно от профил във Фейсбук или група. Най-подходящи за бизнеса са страниците, те увеличават посещаемостта на сайта.  За да изглежда „жива“ е добре да поствате поне два пъти на ден в нея.

Не публикувайте само линкове от вашия сайт, а информация която ще заинтригува хората, които са я харесали. При разработването и измислете награди, игри и други стимули, но преди това прочетете условията на Facebook.

Българските Интернет потребители не обичат да лайкват страници на конкурентни фирми, но ако направите Фейсбук група по тема свързана с бизнеса ви може да се окаже, че там се разискват различни неща от бизнеса. Членовете на групата се възприемат като равни и е по-възможно да публикуват, а от време на време да слагат и по някой линк към сайта си. Все пак ако трябва да избирам, бих предпочел да имам страница, а групите се използват  ако предлагате например курсове, където обучаемите да споделят информация.

За линк от Facebook към сайта публикувайте интересни части от публикацията си с картинка, а повече информация оставете на сайта си.

Google индексира връзките в постовете на Facebook страниците,  затова те също трябва да имат за заглавие и текст ключови думи. Сложете линкове към вашия сайт и обратно от сайта към страницата. Можете да използвате Open Graph протокола или използвайте този инструмент http://smo.knowem.com/ за да проверите дали страницата е оптимизирана да се появява по правилния начин в социалните мрежи.

Вижте няколко подбрани ресурси за оптимизация на Facebook:

 • Специално за дизайнерите беше създадена http://facebook-studio.com/ ;
 • Социалните плъгини направиха сайтовете ни още по-социални чрез https://developers.facebook.com/docs/plugins/ от който може да изберете бутони или джаджи за сайта си;
 • Вижте и линка към задължителните Фейсбук значки за сайтовете ви http://www.facebook.com/badges/;
 • Наскоро стартира и Facebook App Center от който може да намерите всички приложения, който ви трябват;
 • Ако искате да направите фирмен Фейсбук  с кратко URL на страница;
 • Не забравяйте да посетите класацията наБългарските Фейсбук страници
 • Можете да използвате адрес, за Feed на Google + потока си -> http://plusfeed.appspot.com/your_G+_ID_here където, замествате your_G+_ID_here с вашето ID от G+ и да го свържете с Facebook.

Интересни данни за психологията на българските потребители на Facebook:

 • Като цяло средния български потребител има 130 приятели и е свързан с 80 страници, като създава 90 броя съдържания на месец – линкове, коментари, снимки и т.н.
 • Предпочита да го разглежда сутрин, в ранния следобед или вечер, затова разпределяйте публикациите си в това време за да ги посетят повече хора.
 • Редувайте ги да са от различен вид.
 • Галерии от снимки да не са с повече от 7-8 до 15 снимки в един албум.
 • Видео клиповете да не са по-дълги от 2-3 минути, направете им интересна малка картинка (Thumbnail),  дайте на клипа си някакво закачливо име, качете го в Yotube и позволете на хората да го споделят.
 • Между другото 88 % от хората, които са натиснали Like вече не се връщат на страницата!

Edqe Rank  или как се определя класирането на даден Facebook?

Афинитет или отношения между създател и потребител на съдържанието;Без значение колко е добро съдържанието и написаното, алгоритъмът за касиране във Facebook се нарича Edqe Rank. Той се основава на три фактора:

 1. Взаимодействие с обекта – харесвания коментари и т.н.;
 2. Своевременност – за разлика от алгоритъма на Google тук той се оценява индивидуално за всеки потребител и е различен от различните гледни точки.

Той влияе значително на обектите, които ще попаднат във вашия новинарски поток . За да подобрите новините, публикувайте обекти, които насърчават взаимодействието , създават дискусии, снимки и видеоклипове, линкове, интегрирайте социалните плъгини в сайта си, задавайте въпроси и споделяйте игри.  Бъдете ангажирани.

+Както казва Пауло Коелю „Думите имат сила …“

ЕdgeRang на даден Фейсбук се основава на обекти и връзките между тях, нещо като точкова система. Facebook слагат повече точки на дейностите, които изискват по-голямо усилие от потребителите.  Например писането на коментар показва по-висока ангажираност от натикването на бутона Like. Колкото повече сте обвързан с дадения потребител толкова по-голяма оценка поставя и колкото повече коментари имате от по-близки до вас потребители, толкова по-голям ранг ще получите. Оценява се следното:

 • Като прави коментар потребителят добавя Edge към поста:
 • Поставя се оценка на афинитета на приятеля и вашия бранд:
 • Тежестта на вашия пост:
 • Време на остаряване.

Вижте eдин инструмент за проверка на Edge Rank 

Препоръчани SEO инструменти

F-commerce бизнес оптимизация за Facebook

За да продавате във Facebook трябва „да превключи от свят, в който ние продаваме на хората, към свят, в който хората сами продават на други хора“ –  Марк Ърлс.

F –commerce е понятие подобно на  e-commerce , но символизира продажба благодарение на процесите, които започват от изграждане на доверие между  клиент и компания. Базира се на :

 • Когато пазаруват хората искат мнение от познати;
 • Използвайте Facebook да ангажирате хората в диалог за да разберете какви са очакванията им и чак тогава им направете предложение;
 • Направете отношенията си лични;
 • Накарайте ги да се чувстват специални;
 • Хората обичат безплатните неща.

Какво е най важно за потребителите на една Facebook страница?

 • Съдържанието;
 • Визията и дизайна;
 • Активност на феновете;
 • Различните игри;
 • Конкурентоспособност спрямо останалите страници;
 • Брой фенове.

В крайна сметка едно е ясно – бизнеса и Интернет рекламите не могат да минат без правилна оптимизация на Facebook за да имат успех във всяко начинание.

<<SEO за социални мрежи §  SEO книга съдържание  § Автоматизация за Google+>>

В крайна сметка едно е ясно – бизнеса и Интернет рекламите не могат да минат без правилна оптимизация на Facebook за да имат успех във всяко начинание.