Оптимизация на Printerest и полезни инструменти за оптимизирането му

Оптимизация на Printerest

Доказано е, че Българските Интернет потребители от чисто психологическа гледна точка обожават да събират и публикуват интересни картинки и видео.  Именно на лесното споделяне на картинки, видео и продукти се дължи успехът на bookmarking социалната мрежа Printerest. Тази международна социална мрежа се наложи на Българския пазар за много кратко време и днес е редом с Facebook и Google +

Любопитно е, че почти 80% от потребителите на Printerest са жени поради, което е особено подходяща при публикуване на продукти предназначени за дамската аудитория.

 Социалната мрежа Printerest е подходяща от гледна точка на SEO оптимизацията,  защото  всички линкове в личния ви профил са „follow”,  търсещите машини като Google бързо ще ги индексират и позиционират на подходящо място в SERP. Още повече, че като всички социални мрежи Printerest дава добър трафик към сайта ви. Освен това посетителите от Printerest се задържат доста по-дълго на страниците от колкото тези от Facebook.

Как да започнем употреба на Printerest?

Регистрацията става от тук . Необходимо е да влезете с Facebook или Twitter  профила си. Ако се затрудните не се колебайте да ни изпратете e-mail адреса си и ние ще ви поканим.

Самата платформата е с изчистен дизайн и представлява просто едно табло „board“, където закачате „pin“ – снимките, продуктите или видеото си. Добре е да направите няколко табла на различни теми (по ключови думи) с които да категоризирате качваното от вас.

Как да качваме линкове и да насочим трафика към сайта си?

Натиснете бутона Add в горния десен ъгъл и ще ви се отвори прозорец с три възможности, качване от URL, ъплоуд от компютър и създаване на ново табло. Ако искате трафик към сайта си използвайте първия бутон – Add a Pin. Просто пейстнете линка към желаната страница от вашия сайт и Printerest сам ще извлече всички възможни картинки от нея за да си изберете коя да добавите.

Добавянето на видео става по същия начин, но Printerest разбира, че каченото е видео и го добавя направо в категория Videos на социалната мрежа. Не забравяйте, когато описвате линка който качвате да сложите ключовата дума за която оптимизирате в заглавието и описанието на Pin-а.

За да улесните живота си препоръчваме да използвате бутона, който поставя букмарклет в  лентата с отметките на браузъра. Той се намира тук  и се инсталира като просто завлачите първия бял бутон Pin it – в лентата.  В същата връзка по-долу ще видите и другите възможности за вграждане на бутони в сайтове и т.н.

Как да качваме продукти в Printerest за директни продажби?

Добавяне на продукт за директни продажби в социалната мрежа е много лесно. Просто напишете знака “$” или „£” и веднага след него, слято поставяте числото на стойността на предлагания продукт и ще видите как в горния ляв ъгъл на изображението се добавя ценови бадж, а продукта влиза в категория Gifts.

Приложения за Printerest и полезни инструменти за изображенията

1. Афилиейт програма на Printerest. Благодарение на SkimLinks към всеки качен pin (продукт) се добавя  един автоматично генериран код, с който дори и да ви копират, когато се кликне върху продукта посетителя ще бъде отведен към предварително определен сайт с който се асоциира дадения продукта. А Pinterest печели процент от стойността на всяка конверсия от линка.

2. Pinstamatic е страхотно приложение за обработка на снимки и публикуването им в Pinterest. С него може лесно да качите картинка на вашия сайт, картинка под формата на цитат или цветна бележка, календар с дата за събитие като изображение или цяла карта с разположението на вашата фирма.

3. Инструмент за работа и споделяне на изображения и бързото им публикуване в социалната мрежа/ като можете лесно да добавяте текст на всяко изображение в какъвто шрифт искате.

4. Инструмент за персонализиране на темата и украсяване на вашите табла и шрифтове – http://postris.com/

5. Ето един инструмент за увеличаване на трафика на вашите пинове  http://www.pinwoot.com/

6. Инструмент за създаване на електронни визитки и подписи.

7. Варианти и клонинги на Printerest. В момента има страхотен бум на подобни сайтове. Най-близкият Българският вариант на Printerest  е http://focus.bg/.

8. Приложение за Facebook. С това приложение ще превърнете вашата стена  да изглежда като Printerest https://apps.facebook.com/pinvolve/. Вижте демо тук .

Препоръчани SEO инструменти

<<SEO за Twitter §  SEO книга съдържание  § Автоматизация за соц. мрежи>>