Подарете си собствен блог по-най лесния начин?

Как се прави блог?Има безкрайно много информация в Интернет за това как да си направите блог. Дори е толкова много, че ще Ви обърка още повече.  За да Ви помогнем сме подготвили напълно разбираема и синтезирана информация по въпроса – стъпка по стъпка.

Нека започнем от началния въпрос. Какво ни трябва за да имаме успешен блог?

–  Трябват ни четирите основни компонента:  тема,  дизайн, съдържание и изградена мрежа от линкове.

ТЕМА

Темата е може би е  най-важният компонент на един блог.  Тя влияе на всички останали компоненти и трябва да е актуална и търсена.  Ето някои полезни съвети за избора на тема:

  •  Трябва да изберете тема от която наистина се интересувате и да пишете със страст по нея.  Както се казва „запалва тоя, който сам гори”.
  • Изберете малка и точно определена ниша.
  •  Внимавайте за модерни теми от  който утре може никой да не се интересува.

СЪДЪРЖАНИЕ НА БЛОГ

Съдържанието е връхната точка на един блог. Това е причината, поради която хората посещават вашия сайт и ги кара да се връщат.  Затова е важно да има последователност, както в качеството на съдържанието, така и в честотата на  публикуване. Ето няколко съвета за създаване на атрактивно съдържание:

  • Придайте стойност на съдържанието. Уверете се, че съдържанието ви е интересно и дайте причина на читателите да го четат.
  • Уверете се, че съдържанието е разбираемо и лесно за четене. Това означава, кратки статии, къси абзаци, подходящ шрифт и задължително включване на изображения.

ДИЗАЙН НА БЛОГ

Много хора често пренебрегват дизайна, но за да имате успешен блог трябва да включите подходящо лого,  фон, шрифт, цветове, структура и навигация удобна за посетителите на Вашия блог. Ето няколко съвета за избор на подходящ дизайн:

  • Помислете за функционалността на Вашия блог. Ако публикувате  много снимки и клипове например, Вашият блог трябва да включва галерия. Ако имате повече текст, ще трябва да включите подходящи етикети и категории удобни за работата  на посетителите.
  • Когато посетителите идват към вашия блог, какво е първото нещо, което искате да видят? Поиграйте си с връзките между постовете, направете ги така, че да прехвърлят посетителя от пост, на пост и четенето никога да не свършва.
  •  Дайте стил на Вашия блог. Както вероятно сте забелязали, някои сайтове са по-приятни за окото, отколкото други. In fact, bad looking sites are often not even given a chance. Накарайте хората да се чувстват приятно във Вашия Блог.

МРЕЖА ОТ ЛИНКОВЕ

Преди да започнем с връзките, уверете се, че мненията за блога Ви са положителни, съберете поне 5-6 положителни мнения от други хора.

Създайте връзки с други блогъри пишещи по сходни теми, за да може когато добавят нови статии да слагат връзки към Вашия блог. Като цяло блогърите са много хубави хора с активна гражданска позиция.

 Не се страхувайте да говорите с вашите читатели. Дайте възможност да добавят коментари, дори и да Ви критикуват. Изграждането на взаимоотношения с вашите читатели е чудесен начин да се създаде лоялност.

Повишете SEO (Search Engine Optimization) класирането на Вашия блог. На колкото по-предна позиция е блога, толкова повече трафик към него. Има много различни неща, които можете да направите, но най важно е маркиране на вашите мнения, снимки и видеоклипове с подходящи ключови думи, включително връзки към други сайтове.

Помнете, че успехът на вашия блог зависи от вашата упоритост.  Създаването на успешен блог не се случва за една нощ.  Не се обезсърчавайте и продължавайте упорито напред.