Как да проследим някой по мобилния телефон?

Ако искате да проследите някой човек, Мрежата е пълна с потенциални ресурси и инструменти за тази цел. Можете да търсите хора с помощта на специализирани търсачки, социални мрежи и публични записи на онлайн присъствието на дадената личност. А именно основните елементи, които характеризират личността са името, имейла и телефония номер. В тази статия ще Ви предложим няколко изпитани възможности, с помощта на които да получите нужната информация. 

1. Проверете в Googlе

Google винаги трябва да е първото ви търсене, защото 98 % от българите изповлат именно тази търсачка. Едно просто търсене на името, имейла и телефонния номер в нея може да разкрие учудващо много информация за даденото лице, включително за работата, интересите, семейството и града, в който живее. Вижте какво знае Google за вас от тази връзка и ще разберете какво досие събира търсачката за всеки един, който я ползва. А ако включите и операторите за търсене, значително ще стесните фокуса си. Ако искате например да намерите номера на Иван Иванов във форумите може да напишете inurl:forum номер на Иван Иванов, може да замените forum с blog, което ще ви изкара резултати с повече текст. Също така можете да настройте Google Alerts, да прегледате Google Новини или Google Наука.

2. Проверете другите търсачки

Google не е единственото място за намиране на информация. Има още много търсачки, които имат различни алгоритми за търсене, например руската Yandex. Най-добрата специализирана търсачка за хора търси по име, имейл, псевдоним или локация, а ако имате username на човека изповлайте Peekyou. Намира публични записи, телефонни номера, имейли, социални мрежи, изображения и документи включително PDF свързани с определената личност. За търсене по имейл използвайте Spokeo.com. За търсене в блогове може да използвате https://www.searchblogspot.com/ или http://www.blogsearchengine.org/. За да намерите кой стои зад дадено IP или сайт може да видите https://tools.dnsstuff.com/ . За да разгледате още повече възможности, разгледайте  списък с уебсайтове, за да намерите хора в интернет . Проверете в базата данни на locatefamily.com – там се съхраняват телфони на милиони хора по света. Можете да направите търсене само в базата данни на която и да е търсачка или сайт, като напишете в Google номера и добавите след него site:locatefamily.com или сайта в който искате да проверите.

3. Проверете социалните мрежи

Последните проучвания сочат, че през 2018 г. цели 80% от хората имат поне един профил в социалните медии. Вероятността да намерим някого там е твърде голяма. В България трябва да сканираме най-обичайните от тях Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Vkontakte i Youtube. 

Търсачката на Facebook e много подходяща за търсене на хора сортирани по месторабота, образование, професия, интереси, местожителство и др. с помощта на следните оператори: (my) friends − за приятели; my non-friends/people who are not my friends − за всички, които не са ви приятели и people за всички. Например: People who graduated university of Oxford in 1999 and live in Bulgaria − хора, които са завършили Оксфорд университет през 1999 година и живеят в България. Или например, People who are not my friends and like ISIS and live in Plovdiv, Bulgaria − хора, които не са мои приятели, харесват ИДИЛ и живеят в Пловдив.

В Linkedin за да намерите някой по имйл трябва да влезте в социалнта мрежа и да отворете: https://www.linkedin.com/sales/gmail/profile/proxy/username@domain.com естествено след като замените „username@domain.com“ с имейла, който търсите. Тази връзка ще ви отведе до профила на свързания в лицето, ако съществува. Ако няма профил с този имейл адрес, ще получите грешка при зареждане на страницата (HTTP ERROR 400). Може да изполвате и навигатора за продажби Sales Navigator Lite приложение за Gmail  с линка https://www.linkedin.com/sales/gmail/profile/viewByEmail/username@domain.com

Ако операторите са ви сложни може да изполвате инструмнта  Graph.Tips, където има предварително подготвени запитвания и трябва само да въведете специалния номер на потребителя.

За търсене във всички търсачки може да изполвате някои от инструмнтите за анализ като https://hootsuite.com/.

За да видите как изглежда човека, който ви звъни използвайте Viber или другите месинджъри да ви покажат снимката на профила му. За да я видите прсто направете търсене по телфния номер във Viber.

4. Проверете публичните регистри

„Публични регистри“ са отворени държавни бази данни в които можем да намерим фирмени данни за обществени поръчки, сертификати, дипломи, договори, съдебни дела, списъци за принадлежност към дадена организация, дори актове за раждане, брак или развод и др. За българия най-изполвана е търсачката на Бивол https://search.bivol.bg/ която може да търси за обществени поръчки, агенти на ДС и други регистри.

5. Приложения за намиане на мобилен телефон?

Ако искате да намерите местоположение на изгубен мобилен телефон или местоположение на вашата приятелка, приятел, деца, приятели и други трябва да изповлате специализиран услуга за търсене на телефонен номер. Най-общо услугите показващи местоположение могат да бъдат разделени на два различни подхода:

5.1. Показващи местоположението на собствения телефон

Това е най-лесният начин за работата на което е необходима интернет връзка.

5.2. Намиращи местоположението на нечий друг телефон

Няма такова безплатно приложение с което да намерите местоположението на който и да е телефонен номер без негово разрешение. Все пак ако това се налага са възможни следните опции:

С помощта на някой мобилен оператор – това може да се използва по изключение само при спешни случаи и разрешение на полицията.
Ако знаете имейла и паролата на целевия телефон – можете да използвате някой от методи посочени по горе.
Използване на приложение от трета страна, което е инсталирано на целевия телефон с негово знание или шпионски софтуер. Моля, имайте в предвид, че това може да е незаконно.

  • Има приложения за предпазване от кражба, като Cerberus.
  • Много използвани са т.н. шпионски инструменти за проследяване по мобилни телефони, без собственикът им да разбере, най-известни сред които са Spyzie, MySpy.com, Highster Mobile, Auto-forward.com, Flexispy, PhoneSpector.com, xnspy.com.  Тe не се нуждаят от root и работят в стелт режим, с тях може да видите данните от проведените разговори, SMS, Snapchat, Instsgram, Facebook, Gmail, WhatsApp, сърфирането в интернет, изображения, видео и др. За да ги изполвате първо трябва да създадете акаунт в съответния сайт, след това инсталирате приложението на целевото устройство и това е. А TheTruthSpy освен горните функции има и кейлоггер, който записва всички пароли.
  • Real Time GPS Tracker на greenalp е уеб базиран тракер на Андроид устройства в реално време, като предоставя и услуга за незабавно проследяване greenalp.com/meet, която работи в браузера без регистрация. Отделните потребители използват тази услуга, за да покажат местоположението си на семейството и приятелите си в реално време. Бизнесът го използва, за да управлява своите служители си или да го предоставя като бонусна функция на своите клиенти.

Caller ID приложения

Това са мобилни приложения, които тихичко събират огромен масив от лични данни, включително имена, телефонни номера, имейли и профили в социалните медии. Всеки, който си инсталира някое от приложенията, получава достъп до тези данни. Вашите данни вероятно също вече са там.

Sync.me или Truecaller – след като го инсталирате, приложението ви показва информацията, с която разполага, за всеки номер, от който получите входящо обаждане. Проблема е, че когато инсталирате подобно приложение, то извлича данни за контактите във вашия телефон. Затова го изполвайте само от специален телефон, например карта Прима. Друг вариант да ползвате техния сайт без да инсталирате нищо.