Видове слухове в социалните медии!

Слуховете и фалшивите новини в социалните медии съществуват толкова дълго, колкото и самият интернет. Бизнесът може да научи много от начина на разпространението на слухове в социалните медии и тяхното влияние, което оказват върху потребителите на тези мрежи. Вие вярвате ли на всичко, което сте прочели в социалните мрежи или допълнително проверявате информацията?

Нека да разгледаме някои от най-разпространените слухове в социалните медии, които удрят мрежите днес:

  1. Смъртта на знаменитостите – всички сме ги чували. Някой в ​​социална мрежа е видял слуховете за смъртта на дадена знаменитост и веднага започва да разпространява това сред своите приятели. Джъстин Бийбър е един от най-често срещаните жертви на подобни слухове.  Други скорошни жертви са Адам Сандлър, Арета Франклин, Чарли Шийн, Бил Козби, Линдзи Лоън, Ник Джонас и Тейлър Суифт и кой ли още не? Вероятно виждате тенденция известни противоречиви личности да бъдат предпочитани за това.  Една от тези теории е, че „хейтърите“ на знаменитостите започват вирусна кампания срещу тях, като твърдят, че са умрели и разпространяват слуховете в интернет.
  2. Верижна поща – Помните ли верижната поща в пощенските кутии, която вече се разпространява значително по-бързо в социалните мрежи. Хората просто не могат да помогнат, но натискат бутона за споделяне, когато видят нещо, което ги интересува. Доста често тези съобщения обещават някаква награда, а други предлагат помощ за намиране на изчезнало дете.  Повечето са доказано неверни. Този тип слухове удрят право в сърцето на потребителя, което ги кара емоционално да споделят и разпространяват слуха.
  3. Президентски слухове – почти всички искат да знаят нещо за президента. Президентските лъжи включват всички американски президенти, но се срещат доста често и по нашите ширини за различни политици и министри.
  4. Фалшиви новни за самите социални мрежи – Facebook е един от най-често засегнатите. Кой помни слуховете, разпространени за това как Facebook ще почне да таксува всички свои членове, които използват платформата?
  5. Социални експерименти – Някои слухове се пускат нарочно, само за да се види какво ще се случи. Вземете за пример спортния репортер на Washington Post Майк Уайз. След като беше хванат да публикува фалшива новина, той заяви, че това е социален експеримент, за да се види колко бързо фалшивият слух може да се разпространи в Twitter.

Всички тези примери могат да ни научат, че това не е игра, която искате да използвате, особено ако сте в лидерска позиция в мрежата. Ако хората идват на вашия сайт или социален профил в търсене на съвет или информация, те се доверяват на това, че информацията е вярна. Социалните медии са мощен инструмент, а вие  правилно ли ги използвате? 

Проверката е висша форма на доверие.

fakenews; името на файла е fake-instrument.png