Трафик на сайт

Една от важните  метрики на Google е определяне трафика на вашия сайт. Това са броя на посещенията и какви действия предприемат посетителите след влизане в него.

Ако влизат и излизат бързо, без да разгледат други страници,  това се тълкува като неадекватност на съдържанието.  Постарайте се да ги задържите възможно най-дълго да четат статиите ви.

Освен това Google следят и как излизат посетителите, като следват дадена връзка или не дай си Боже, като натиснат бутона Back на браузъра. Затова трябва да направите съдържанието мултимедийно и да има постоянно връзки за следване във вашия сайт, които да ги карат да скачат от линк на линк и те никога да не свършват.

За да докарате повече трафик и да задържите повече посетители,  може да направите A/B тестове за правилното оформление на съдържанието. Вижте повече за това в статията  https://postvai.com/internet-reklami/napravi-eksperiment-dizain.html

Източници на трафик

Изпращането на имейли с новини все още е номер едно в списъка за доставяне на таргетиран трафик с потенциални бъдещи интеракции за вашия сайт. Задължително си направете нюзлетър в който посетителите на сайта да могат да се абонират за най-новини от сайта. Това не само ще повиши трафика, но и ще задълбочи връзката ви с читателите. Следващата стъпка е да станат клиенти.

Затова в никакъв случай не пращайте спам. Изпращането на не поискани търговски съобщения понякога може дори да влоши нивото на трафика. Една голяма  компания забелязала рязък спад в трафика на сайта си и след като проверили в Google се разбрало, че недоброжелатели разпратили спам от тяхно име и хората баннали сайта на компанията.

Изпращането на пресрилийз е друг източник на трафик, който се употребява при някакъв специален повод, промоция или събитие. Ако нямате повод – създайте си.  Естествено вътре трябва да сложите някаква важна информация, затова може да си помогнете с малко изследване за потребителите и да сложите някакви цифри – журналистите им се радват. Естествено публикувайте прессъобщението на сайта си и съобщете на журналистите, че могат да ги вземат от там. Най-често те ги копират едно към едно и така ще получите дори и линк.

Блог постовете са основно оръжие за доставяне на свежи връзки от които идва доста трафик. Предлагайте на блогърите да напишете уникални статии за техния блог и доста от тях ще се съгласят да ги публикуват. Естествено трябва да напишете нещо от рода на „10 лесни начина да направя еди какво си“ вместо да сложите директна информация за вашата фирма, но така е по-интересно.

В крайна сметка трябва да накарате посетителите да се връщат отново и отново на сайта ви за редица интересни и полезни неща, докато им изградите навик да влизат постоянно. В общи линии ако един човек влиза в даден сайт по различни причини в продължение на един месец, вероятно той си е изградил вече такъв навик и остава само да го поддържате. За целта през този месец трябва да измислите редица игри, награди, конкурси, новини и полезни ресурси за разглеждане. Хората дават най-много пари за хобито си. За това измислете приложения, които да им помагат.

Популяризирайте вашата марка (бранд) навсякъде, където е възможно, чрез Интернет реклами, PR, пресрилийз, нюзлетър, вайръл маркетинг и т.н. За Google e полезно посетителите дa търсят брандове, а най-добре комбинация на бранд с ключова дума.

Все пак едни от най-качествените линкове са от партньори. Помолете фирмите с които работите, доставчици, колеги или клиенти да поставят вашия банер. Вижте какви други продукти близки до вашия ползват клиентите преди да закупят вашия продукт и се рекламирайте взаимно. Може да разменяте връзки, но го правете внимателно с релевантни сайтове, защото след въвеждане на Panda ъпдейта,  Google не гледат с добро око на размените или платените връзки.

Форумите са друг качествен източник на линкове и трафик. Ако имате достатъчно голямо общество от клиенти или посетители си направете ваш форум в който да си задават въпроси или коментират различни неща. Добра идея е да посветите форума си на нещо по-голямо от вашия продукт. Например, ако имате SPA хотел форумът трябва да е посветен на здравословния начин на живот или на минералната вода.

Блог – това е задължителен елемент за всеки сайт. Чрез него ще можете да добавяте повече съдържание, а това е жизнено необходимо за оптимизацията. Не може да имате един фирмен сайт от няколко статични страници, да не добавяте нова информация и да искате да излизате в челните места на желаните ключови думи. Колкото повече текстове имате написани по ключовите думи, толкова повече Google ще ви намира, а блога е идеалният начин за създаване на нови текстове.

Думата  блог идва от web log (Интернет дневник). Затова те предлагат по-свободни теми на общуване. Наличието на повече коментари също добавя стойност към сайта. Въпреки това опитайте да създавате теми по ключовите думи свързани с вашата дейност. seo instrumenti

Може да използвате редица готови платформи за създаване на блогове, но най-добре е да имате собствен блог интегриран към фирмените страници на вашия хостинг. Най-лесно е да инсталирате WordPress. Вижте кратко ръководство за инсталиране и работа с WordPress.

Съществуват и редица готови платформи като blogger, който е на Google, но те са подходящи само за сателитни сайтове. С тях може просто да заемете местата на домейните по желаните ключови думи, да публикувате по някоя и друга статия по темата и да ги насочите към основния ви сайт. Вижте списък на местата в които може да изградете безплатни сателитни блогве https://postvai.com/polezni-resursi/web-konstruktor.html

Задължително категоризирайте публикациите си във вашата CMS и маркирайте с тагове (етикети) публикациите си. Таговете и категориите трябва да са по важни за тематиката ви ключови думи. Освен, че помагат да се структурира съдържанието,  те дават огромна тежест на страниците ви. Не прекалявайте с маркирането – нека да не бъдат повече от 4-5 на публикация! Нали помните, една статия – една дума.

инсталиране на блог

Обикновено блогът се инсталира в поддиректория /blog, а форумът в папка /forum, но това не трябва да ви ограничава. Вие може да направите папка с име на основна ключова дума стига да е по-удобно. Не инсталирайте блога в поддомейн от рода blog.site.com, защото така Google ще го брои за отделен сайт, а ако е в поддиректория рейтинг на блога ще се предава на основния домейн. А нали точно това е целта?

Накарайте читателите да ви запазят в отметките на браузъра си. Може да поставите в сайта си бутон за запазване в отметките на браузъра. Търсачката разбира това, счита го за гласуване за вашия сайт и съответно го отразява в рейтинга. Освен това ако потребителите имат включени „персонални резултати“ в браузъра си вашия сайт ще излиза по-напред при търсене от този потребител.

Ако поставяте платени банери от търсачката твърдят, че линкът от тях трябва да бъде NoFollow. Тъй като те се повторят обикновено на всяка страница, което е допълнителен аргумент за това.

Поставете презентации на вашите продукти в сайтове за споделяне на слайдове като slideshare.net. Те обикновено се класират много добре в резултатите на Google. Не забравяйте да поставите линк към сайта си на слайдовете във вашата презентация. Освен това лесно може да ги ембедвате в други сайтове.

Линковете от Wikipedia спомагат за класирането на сайта, въпреки че са NoFollow. Поради това, че Wikipedia е авторитетен сайт тя се класира често на първите места, но сдобиването с линк е трудно, защото редакторите не допускат каквото и да е публикуване.

Може да успеете ако имате някаква ценна информация за нова статия, която да публикувате във wikipedia и вътре да добавите вашия сайт, като източник на нова информация.

Артикъл директориите или на български „Директориите за статии“ са едни от най-използваните сайтове за получаване на контролиран линк към вашия сайт и повече трафик. Направете си колекция от такива сайтове за добавяне на статия и след като определите към коя страница да сочат, качвайте статии в тях. Проблема е, че те държат на уникалността на текстовете и трябва да напишете за всяка една артикъл директория по един уникален текст за дадената ключова дума с дължина поне 350 думи.


Социалните мрежи в крайна сметка предоставят най-големия трафик, поради което за тях сме отделили специално място в книгата по-нататък.