Геополитика в социалния свят

От 15 години Vincenzo Cosenza картографира географията на социалните мрежи и неговите карти са изключително полезни за тълкуване на геополитиката в информационното пространство. От развитието на социалните мрежи в съответните държави се правят изводи за тяхната политика и противоборство през годините.

Тази година отчетливо се вижда, че социалният свят е разделен на 3 блока. До миналата година наблюдавахме как Facebook в продължение на 10 години постепенно завзема Северна и Южна Америка, Европа и постепенно обхваща Африка с изключение на едно бяло петно по средата, което постепенно се стопява. Тази година картата е почти идентична с миналата.

Светът твърдо остава разделен между трима основни играчи.

Докато Западния свят е в синьо, Русия и няколко нейни подгласници остават подвластни на VK (V Kontakte). Това е копие на Facebook, стартирано от основателя на Telegram и след това преминато под контрола на проправителствена компания (Газпром – Медия Хостинг).

В Китай предпочитаната социална мрежа от няколко години е WeChat (Weixin), която победи QZone. Това не е просто чат услуга, а супер приложение, разработено от гиганта Tencent, което съчетава функции за съобщения и възможност за използване на мини-приложения, разработени от трети страни с най-различни цели.

За България не е чудно, че се намира при потребителите на Facebook, а най-използваното приложението за чат е Facebook Mesenger, докато на запад предпочитат WhatsApp. По-интересното при това приложение, че то се използва от Русия, Латинска Америка, но също така и в Индия и Африка. С други думи борбата за информационното пространство в социалните мрежи като Facebook и VK e стигнала някаква граница, но WhatsApp все още може да се използва от Запада за влияние в Русия.

Докато Китайците не могат без WeChat, защото това е от основно значение за ежедневния търговски и бюрократичен обмен. В Япония и Тайван обичат LINE, а Южна Корея употребява KakaoTalk. Изненадващото е, че въпреки постоянния си растеж TikTok все още не излиза на подиума на най-използваните приложения, но може би догодина ще се появи.

>>Вижте по-подробна информация за картата на социалните мрежи през годините.