Интернет маркетинг план

Интернет маркетинг план

Как да повишите ефективността на вашия Уеб сайт?

Питали ли сте се как да повишите цената на Вашия сайт, как да го направете по-ефективен, конкурентоспособен и да излиза на челните места в Google?
Отговорът на тези въпроси е работа по Интернет маркетинг план с формулирани цели и задачи за Вашата онлайн кампания.

Това е необходимо за да може според съставената онлайн стратегия и бюджет на кампанията, да се подбере най-подходящия за Вас микс от рекламни услуги.

Хубавият Интернет маркетинг план не е задължително да е дълъг, а е нужно да бъде ясен и да предоставя информация, затова неговото създаване е наложително още преди изграждане на самия сайт. Имайте в предвид, че това си е бизнес, но онлайн бизнес. За да е успешен той, трябва да направите проучване на пазарната ниша в Интернет пространството.

1. Маркетингово проучване на пазара
Тази точка от Интернет маркетинг плана следва да предостави данни за онлайн пазара. Каква е неговата динамика, данни за потенциалите клиенти и целевите пазарни ниши. Намиране на пазарна ниша с по-малко конкуренция за Вашия онлайн бизнес. Какви продукти търсят клиентите? Предлага ли някой друг такъв продукт?
А ако вече имате съществуващ уеб сайт започнете с анализ на трафика.
Вижте статистиката в Google analitiks и кои са най-често продаваните продукти или услуги. Анализирайте получените резултати и коригирайте ключовите думи според тях. Не винаги думите, които доставят най-много трафик са най-печеливши за целите на сайта. Те трябва да са релевантни на основната тема.

2. Проучване на конкуренцията
Целта на тази точка е да се видите какво предлага конкуренцията и какво търси аудиторията? Оценка на конкурентите сайтове в избраната ниша и какво не предлагат те, което можем да предложим ние? В крайна сметка да отговорим на въпроса защо клиентите да изберат нас, вместо конкуренцията?
На тези въпроси може да отговорите като направете списък на лидерите във Вашата област и основните Ви конкуренти. Проучете всеки един от техните сайтове, какви ключови думи използва, какви връзки сочат към тях? Използвайте Yahoo Site Explorer за идентифициране на входящи линкове. Опитайте да съберете и Вие същите връзки, а защо не и повече. Анализирайте структурата на техните уеб страници и предлагани продукти или услуги.

3. Дефиниране на целта и мисията на сайта?
Ако не сме дефинирали предварително маркетинговите цели, то тогава не можем да определим до колко ефективно уебсайтът ще изпълни възложените задачи. След точното дефиниране на продукта, следва да определим с какво той ще е полезен и различаващ се от останалите.

4. Проучване за ключови думи и избор на домейн
Използвайте инструмента на Google за ключови думи Kеywords Tool – той дава възможност да откриете кои ключови думи са най-търсените в Google. Имайки в предвид целта на сайта си представете, че сте клиент и напишете поне 100 думи в инструмента от които изберете 10-те с най-голямо местно търсене и най-малка конкуренция, те ще генерират най-много трафик.
Избрания домейн може да включва ключова дума или собствено име за изграждане на нов бранд, но при всички случай трябва да отговаря на концепцията и дизайна.
При вече действащ сайт е необходимо да се направи анализ на класирането и кои ключови думи носят печалби.

5. Проектиране на сайта
Освен логото и дизайна трябва да се оцени функционалността на сайта така , че да е удобен, да дава гаранции и вдъхва доверие на клиента?
Направете технически анализ на сайта си. Много важно е да имате изчистен HTML код и страниците да се зареждат бързо за да се чете лесно от ботовоте и хората.
Планирайте навигацията така, че хората лесно да се оправят. Тези, които за първи път попадат в него да разбират веднага за какво става въпрос и всичко да е на най-много три клика разстояние.
Планирайте съдържанието. След като изберете ключовите си думи, те трябва да влезнат в url-адресите, описанието на сайта, заглавията, подзаглавията и текста на съдържанието в сайта.

6. Разработване на стратегии, ценова политика, промоции и рекламни кампании.
От събраната информация ще установите правилното ценообразуване на продукта за получаване на най-голяма популярност, съобразно отпуснатия бюджет. Следва да се определят подходящи тактики за популяризация на сайта: оптимизация за търсещи машини, регистрация в директории и портали, размяна на банери, публикации в социални мрежи, платена реклама, партньорски програми или директно разпространение по пощата и Skype съобщения.

7. График за изпълнение на маркетинг целите.
За да е ефективно нещо, то трябва да може да се измерва. Поради това е необходимо да определим начините на измерване на маркетинг целите и последователността на изпълнението им.

План за оптимизация на съществуващ сайт

Ако вече имате Уеб сайт за да планирате неговата бъдеща SEO оптимизация трябва да си отговорите на редица въпроси:
Дали сайтът ви се набива на очи? Разбира ли се веднага за какво става въпрос? Има ли важна информация, над средната линия? Има ли ясен призив за действие? Дизайн без дразнещи цветове? Шрифта, дали е лесен за четене? Има ли лесен начин за връзка и поръчка на продукти? Дали се харесва на аудиторията създавайки необходимото потребителско изживяване?

Ето кратък пример на план за оптимизация на съществуващ сайт:
1. Направете анализ и подбор на най-подходящите ключови думи.
2. Писане на текст, оптимизация на съдържание, изображения и видео.
3. Оптимизация на мета данните (мета тагове и описания) и създаване на карта на сайта.
4. Осигуряване на релевантни връзки (от каталози, директории, социални мрежи и други сайтове)
5. Популяризация (статии, блогове, поддържащи и сателитни сайтове, агрегатори )


P.S. Имайте в предвид, че Интернет маркетинга не е еднократен акт, а процес на изграждане и развитие. Той се нуждае от инвестиции, колкото повече вложите в неговото изграждане толкова по-голяма печалба ще има Вашият бизнес в бъдеще, а вие най-добре знаете от какво се нуждае той.