Как се прави SEO анализ на Уеб сайт?

Всички са чували за Search Engine Optimization – оптимизация за търсещи машини, но чистата,  стара оптимизация вече не е достатъчна за популяризиране на бизнеса в Интернет пространството. Днес сайтовете не се оптимизират само за ботовете на  търсачките, а трябва да се оптимизират и за възприятия на хората.  Да, светът се променя със страшна скорост!  Това важи с още по-голяма сила за алгоритмите на търсещите машини.

Пример за това е убиецът на Page Rang в алгоритъма на Google – нововъведение наречено  RankBrain. То представлява самообучаваща се машина с изкуствен интелект и работи съвместно алгоритъм „Колибри“. Основната идея е търсачката да се самообучава и да възпроизвежда все по-човешки резултати.

За да оптимизирате даден сайт вече не е достатъчно да бъдете просто SEO специалист, а трябва да сте SEO стратег, SEO  психолог и много добър SEO анализатор! Всички предлагани услуги в Интернет рекламите трябва да работят в симбиоза: от поставяне на целите и изграждане на Интернет маркетинг план,  през проучване  и подбор на ключови думи, анализ на конкуренцията, създаване SEO структурата на сайта, оптимизиране на съдържанието, изграждане на релевантни линкови връзки, социален медия маркетинг,  платени реклами на клик, статистически анализ, управление на репутацията в Интернет до оптимизация на преобразуването. Всичко това трябва да е обвързано.

От къде да започнем SEO анализа?

Вземете лист  хартия и химикалка, разглеждайте конкурентните сайтове един по един за неща, които ви харесват и записвайте.  За техния анализ може да използвате готови онлайн инструменти, като перфектния  Open Site Explorer , може да използвате  помощта на Majestic SEO или  изберете още инструменти за анализ на уебсайтове от този пълен списък.

seo-analiz-na=sait
 Анализ на ключовите думи по които  са се класирали най-добре конкурентните сайтове. Много добър инструмент за това е  Prodvigator.BG. Повече за това как да работите с него може да намерите в нашата SEO книга.  Проверете как се класира вашия сайт по желаните ключови думи с http://serp-checker.online-domain-tools.com/ или http://www.whatsmyserp.com/serpcheck.php
Запитайте се защо се е класирал на това място, а не по-напред?

Анализирайте мета данните на сайта си с http://www.seomastering.com/keyword-density-analyzer.php Той ще ви покаже кой думи най-често се срещат и ще разберете дали са тези, които желаете или не. Така ще знаете какво да промените по сайта.
С Varvy.com– проверете сайта за други грешки, скорост на зареждане и т.н.

Погледнете в сорс кода на началната страница и търсете за „H1“, „H2“ или „H3“. Вижте коя ключова дума най-често се използва в текста.    Проверете дали навигацията е приятелски настроена към търсачката.

Какво е анализ на конкуренцията?

Това е много често срещан въпрос, защото много от собствениците на сайтове  не знаят, че в същото време е и един много ефективен метод за реконструиране на онлайн маркетингова стратегия, за да откриете как конкурентите ви се справят толкова добре?

Чрез изследване на връзките сочещи към конкурентните сайтове се откриват много важни неща.  Например, кой е истинския  собственик на домейна? Дали сайта е легитимен? Какво кара клиентите да му се доверяват? Каква е структурата на най-добрите сайтове в областта и какви ключови думи използват за да успеят, кои ключови думи може да използваме и ние за собствения ни сайт? Често тук откриваме колко много думи сме пропуснали да използваме в нашата работа и се генерират нови идеи.

В крайна сметка целта на анализа на конкурентните сайтове е да ни покаже това, което ни липсва.

Анализ на входящите връзки. С  opensiteexplorer.com или https://monitorbacklinks.com/може да проверите от къде взимат връзки конкурентите ви и да ги наберете и вие. Все пак гледайте да са качествени, като ги проверявате с MajesticSEO.com.
Проверете за наработещи връзки с http://www.brokenlinkcheck.com/ .

Потърсете за NOFOLLOW тагове. Това значи, че те вероятно са доста SEO информирани или са използвали някоя SEO фирма.

Докато разглеждате,  търсете страници, които са с особено висок Google PageRank и се опитайте  да определите причините. Може би това ще ви даде някои идеи за създаване на подобно качествено съдържание за вашия уебсайт.

Проверете сайта за наличието на XML карта . Проверете честотата на спам в сайта и си запишете темите, които не се харесват на аудиторията.

Проверявайте за уникално съдържание. Даден текст дали е уникален се проверява с  Advego Plagiatus или целия сайт с програмата eTxt Antiplagiat.  Може и онлайн направо целя да го пуснете в http://www.siteliner.com/ за да ви покаже колко процента дублирано съдържание има в сайта.
Проверете дали заглавията са добре написани.

Не може да се изброи всичко, което трябва да разгледате за това просто наблюдавайте и записвайте. Това ще ви помогне да изградите вашата концепция.

Анализ на ранга

Обратните връзки сочещи към сайта ви също са много важни за неговия ранг. Проверете тези на конкурентите Ви,  като използвате инструменти от рода на Backlink анализатор от SEO Book или прегледайте текущия ранг на сайта http://www.prchecker.info/check_page_rank.php ..

В мрежата за определяне ранга на даден сайт се използва най-често  PageRank и Alexa Rank. Всеки от тях има недостатъци и предимства.

PageRank е общоизвестно ненадежден, тъй като Google сега ощетява PageRank на сайтове, за които подозира, че купуват връзки.

Alexa Rank е добър индикатор за популярността на даден сайт, но не може да покаже колко добре ще се класира в Google. Но от двете статистики ние може да си направим сметката колко добър е един сайт.

Направете списък на препратките на конкурента. Може да използвате Excel и да ги подредите по ранг, като почнете от тези с най-голямо число надолу. Вероятно ще намерите много интересни неща.

Анализът не свършва само с този на конкурентите сайтове, може би още по-важен и анализа на собствения Ви сайт. Вижте колко време средно посетители  остават на страниците ви, какви ключови думи са ги довели и го нагодете така, че да им е удобно следващия път.