SEO § Интернет маркетинг

seo

Хората постоянно се сдобиват с информация за желаните продукти или услуги в търсачките и така стават потенциални клиенти на класираните по първите места сайтове.

+Всеки бизнес постоянно търси нови клиенти, а в същото време те се намират в Google и търсят Вас!

Точно с тази цел е създадена науката наречена Интернет маркетингтова  е рекламна дейност за удовлетворяване на нуждите и потребностите на бизнеса и клиентите, посредством интерактивен канал за взаимодействие и обмен на информация наречен „Интернет“.

Google интегрираха в Интернет маркетинга всички елементи на SMM (Social media marketing),  които също са обозначени с три буквени акроними,  като:

  • SEO (Search engine optimization или на български език – оптимизация за търсачки);
  • SMO (Social media optimization, оптимизация за социални мрежи);
  • ORM (онлайн управление на репутацията);
  • PPC (платена реклама на клик) и др.

Всички те имат една цел –  привличане на повече клиенти и увеличаване на печалбата,  но все пак само SEO оптимизацията за търсачки, може да има успех в дългосрочен план.   Това е така, защото SEO прави сайта ви да се класира на челните позиции в естествените резултати от търсене.

Ако погледнете диаграмата в началото на статията ще видите, че сайта класирал се на първо място в SERP (Search Engine Results Page – страницата c резултатите от търсене на търсачката) събира почти половината от посетителите търсещи дадената дума. Останалата част от посещенията се разпределят между сайтовете разположени на първа страница в SERP, като за всички останали сайтове остават общо под 1 % от посетителите.

Например ако думата „оптимизация на сайт“ се търси от 1000 човека на ден, то първият сайт ще получи трафик от 500 човека, втория около 150 човека,  третия 100 и т.н.  Сайтовете класирали се на 11, 12 позиция и на горе до последния сайт си разпределят общо останалите 10 посетители.

В България 99 % от Интернет потребителите използват само търсачката на Google.BG поради което под SEO оптимизация трябва да се разбира „Оптимизация за Google.BG”.  Въпреки това ако бизнеса Ви е предназначен за други страни,  трябва да оптимизирате и за други търсачки.  Например в Русия лидер е Yandex, в Китай води търсачката Baidu, в Япония – Yahoo, в САЩ изпозлват Bing и т.н.

SEO Оптимизирането за търсещи машини е дейност за подобряване на класирането на даден сайт сред неплатените (органичните) резултати от търсенето.

Създаването на качествено Уеб съдържание е основата на оптимизацията.

Вашата най-добра стратегия за SEO оптимизация е да създавате съдържание, което е ценно, интересно, забавно и полезно за вашите клиенти. Разделът, който се занимава с тази дейност на Интернет маркетинга се нарича SEO копирайтинг.

Благодарение на копирайтърите вашия сайт няма да бъде засегнат фатално при промените на алгоритмите на Google,  ще задържа посетителите си по-дълго и ще ги превърне в клиенти!

Естественото това не е толкова просто. Ако някой SEO  оптимизатор ви гарантира сигурно класиране на първа съратница, значи ви лъже! Най-малко,  защото той не е Google за да знае, кога и как ще има промяна в алгоритъма.  Това е една формула за класиране на сайтовете състояща се от над 200 параметъра с различен коефициент на тежест, като напоследък все по-голяма тежест имат социалните фактори – харесване, споделяне и коментиране в социалните мрежи. Макар, че все още най-важните фактори  си остават добавянето на уникални текстове и броя на качествените линкове сочещи към сайта.

Положението се усложнява и  от съществуването на  персонализираното  търсене (Google Personalized Search) в различните компютри. При него се предоставят резултати, съобразени с предишните търсения и интересите на търсещия, логнал се със своя акаунт в Google.

Друго усложнение е, че наред с органичните текстови резултати Google вече показва и видео, снимки, карти, локални резултати и постове в социалните  мрежи. А това изтласква дори и топ 10 сайтовете в дъното на първата страница. Поради това задължително трябва да направите оптимизацията на видео, снимки и резултати, които се появяват при локално търсене.

Вероятността да се стигне до продажба е много по-голяма, ако в търсенето са включени продукт и име на марка. Ако продавате водка Абсолют, как очаквате да ви открият купувачите – по „водка Абсолют“ или по „водка“? Купувачите търсят продукти, а не обща информация!

Затова е много важно да се изберат правилните ключови думи, които да водят на сайта правилните посетители, потенциални купувачи. Случайните посетители бързо напускат сайта и създават висока степен на отпадане, което се отразява негативно на оптимизацията.

Оптимизацията се разделя на външна и вътрешна (Off- page и On-page).

  • Вътрешната оптимизация включва правилното подреждане на съдържанието и линковете в самия сайт така, че да ключовите думи да са в желаното съотношение в страниците, мета таговете и УРЛ адресите.
  • Външна оптимизация се отъждествява с линк билдинга (изграждането на връзки към вашия сайт от други сайтове).

Първите резултати от оптимизацията на сайта могат да се видят след индексирането на страниците. Това е когато паяците на  Google (Googlebot) обходят дадените страници, определят тяхната информация и ги оценят по значимост според параметрите на алгоритъма.  Когато някой търси такава информация те ги показват подредени по ранг.

SEO е един постоянно променящ се процес, който трябва да се прави постоянно и непрекъснато през целия живот на сайта.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.