Измерване на SEO – оптимизация за търсачки!

SEO оптимизация за търсачки

SEO – оптимизация за търсачки.

SEOто не е краставици и домати за да се мери на килограм, но все пак може да опитаме.
Измерването на оптимизацията трябва да започне още при изграждане на концепцията за реклама и създаване на сайта. Правилната концепция и изграждането на добър Интернет маркетинг план е важна стъпка към успеха на вашия сайт. Нека Ви предложа една проста методика, която аз лично използвам за измерване на SEO резултатите:

 

Целта на оптимизацията е постигане на възможно най-добрите позиции в резултатите от търсения в търсачките (SERPs страницата с резултати на Google.BG), а от там и на повече посещения във вашия сайт, затова първо си поставeте подходящи и реалистични цели. Правилните цели са много важни за оптимизацията на бъдещия сайт и за измерване на SEO състоянието

 Още в началото направете списък на всички ключови думи, които искате да привлечете за постигане на SEO целите си. След това използвайте Keyword tool за да определите десетте най-добри от тях с възможно най-голямо търсене и най-малка конкуренция.
Запишете резултатите на всяка една от тях за да може да сравнявате след време. Освен това Prodvigator предлага и износ на данните във формат Excel в който показва и движението на думата, колко позиции се е качила или свалила. свалете списъка пред да започнете оптимизация и накрая на работата за да сравните движението на класирането.

 Ако не искате да използвате Prodvigator влезте в Google analytics и от раздела „Входни ключови думи” направете филтър проследяващ горепосочените ключови думи от вашия първоначален списък. Сравнете получените резултати от посещенията, който сте привлекли за тях с тези от предишната стъпка и ще видите какъв процент от „идеалното SEO” сте постигнали. Запазете резултатите си за бъдещи измервания.

Проверете на кое място в момента излиза вашият сайт по избраните думи с безплатния инструмент SERP Checker или този.  Още по-лесно е да използвате Prodvigator, който директно ще ви изпише най-добре класираните думи към момента след като сложите УРЛ адреса на сайта си във формата за проверка.
Запишете си резултата и проверявайте периодично развитието им. Може да си инсталирате и програмата Free monitor, която да следи постоянно движението на вашите думи.

Сравнете се с конкуренцията и вижте как се представяте спрямо тях. Създайте механизъм за следене на конкуренцията – добър инструмент е Google сигнали. Добавете в него избраните думи и когато в Интернет се публикува нещо ново за тях ще получавате имейл с линкове към публикациите.
Може да го използвате за да следите и какво говорят хората за Вашия бранд.

Препоръчани SEO инструменти

Накрая прочете тази статия за анализ на SEO състоянието на сайт в която е указано с примери как става това.

измерване на SEO

p.s. Най-важно е да имате план и да бъдете постоянни в преследването на целите си.
Успех.