Църквите в Русе

Църквите в Русе

Русе -град на вярата

Русе е безценна съкровищница за църковния туризъм. Тук ще намерите храмове от всички религии.

В църквата „Света Тройца”  могат да се видят цели 11 светци, както и икони от XVII век, събрани в малка сбирка. Това е най-старата църква в Русе, построена 1632 г. Тя е вкопана в земята трикорабна псевдобазилика с външни размери 15,60 x 31,20 метра.

В предверието на храма се намират гробовете на четирима архиерей: Григорий, Василий, Михаил и Софроний.

От ляво и дясно на катедралата има два интересни надписа. Първият е надгробния камък на отец Данаил, който бил дългогодишен учител в метоха на църквата.  От дясно върху гранична плоча е другия надпис, който съобщава за преустройство на църквата.

В църквата се намира чудотворната икона на света Богородица Умиление. Тук се пазят и частици от мощите на Свети Теодор Тирон, Свети Панталеймон, Свети Евстатия, Свети Терентий, Свети Григорий, епископ Сръбски, Свети Якоб Персиец.

Камбанарията е висока 19 метра с 5 камбани, шестоъгълна зидария изградена от камъни взети от крепостта Русчук.

Някога тук е било старото хриситанско гробище от което са запазени няколко надгробни камъни, един от които е вграден в тротоара до камбанарията. Непосредствено до стените и има два паметника от Кримската война на английски офицери, загинали при изтласкване на руските войски от Гюргево. Вероятно тези в Русе са единствените у нас паметници на английски офицери.

Църквата „Св. Георги“ пази частица от мощите на Свети Георги Победоносец – закрилник на град Русе. Тя е вкопана в земята, трикорабна псевдобазилика построена през 17 век. Намира се в близост до гарата на някогашната златарска улица. Може да наблюдавате службите в храма направо онлайн  http://ruseonline.info/camera5.php

Свети Павел от Кръста – католическа църква с първия музикален орган у нас. Построена в стил неокласицизъм в близост до Кея.

В джамията „Саид паша“ се пази косъм от брадата на пророка Мохамед. Тя се намира на улица Самуил 1 на ъгъла с улица Николаевка.

Арменската църква „Света Богородица“ също е построена през 17 век на мястото на друга, по-стара. В двора има редица надгробни паметници.

Манастирът „Св. Димитър Басарбовски“ се намира на 12 км. от Русе до село Басарбово.  Селото получило името си от Иван Басарба – тъст на цар Иван Александър. Предполага се, че в манастира са пребивавали като заложници заради сключен договор двамата синове на Влад II Дракул. Според местните легенди Димитър бил пастир, който настъпил без да иска птиче гнездо. Това било голям грях и той станал монах за да го изкупи. След като придал Богу дух, придошла вода и отнесла тялото му. Когато намерили мощите му започнали да се случват чудеса. По време на руско-турската война един руски генерал отнесъл мощите във Влашко и по късно Румънците преди няколко години са дарили на манастира икона с част от мощите на светеца.

Църквата в село Красен съществува от създаването на България. В Красенското градище е открит войн в пълно бойно снаряжение от онова време, а в близост са и каменните корита – жертвеници.

Църквата е изградена от камък, използван преди това за надгробни камъни. Мекият русенски варовик се поддава на лесна обработка и затова по външните страни на църквата всички камъни са с множество надписи и рисунки.

Ивановските скални църкви са обединени от манастира „Св. Архангел Михаил“ в долината на Русенски Лом, край село Иваново. Те са под закрилата на ЮНЕСКО. Високо в скалите монасите разшираявали естествените ниши и ги преобразявали в килии. Историята посочва, че тук са присъствали известни фигури като монах Йоаким и цар Георги Тертер I, който дори е погребан там. В църквата Света Богородица има невероятни изображения на цар Иван Александър и сцени от последните дни на Исус Христос.

Клип: Църквите в Русе – 1

Църквите в Русе – 2

 

Разгледайте още снимки и видео от Русе.