Културен и фестивален туризъм

Културен и фестивален туризъм

Русе е град на фестивали, които имат не само национални измерения, но присъстват и на картата на Европа. Вижте няколко по-важни фестивала и събития които може да посетите в град Русе и областта:

1. Музикален фестивал „Мартенски музикални дни“. Е член на Европейската фестивална организация основан през 1961 г. Има запазени стотици примери за нова българска и европейска музика. В последните години той включва съвременно изкуство и пърформанси с модерно звучене.

2. Блуз Джаз фест е през юни и Национална джаз среща през ноември.  Коледен фестивал през декември и Зимни музикални вечери януари. Вече почти половин век символ на тези срещи е Петър Петров – Парчето.

3. „Златна гадулка“ е фолклорен фестивал край хижа Приста до  Русе. Естествен амфитеатър на фестивала е река Дунав.

4. Лятна сцена „Сексагинта Приста“ там гостуват редица музиканти като Струнджи и Елица, Бойко Богданов, Зиг и други.

5. Театрален пристан на голямата река и национален ученически театрален фестивал „Климент Михаилов са за поклониците на Мелпомена.

6. Open Air фестивал – площаден фестивал през юли и август за изкуства.

7. Национален литературен конкурс „Елиас Канети“ отличава новоизлезли български романи. Провежда се в чест на нобеловия лауреат Канети роден в Русе.

8. Международен медиен фестивал „Българска Европа“. За уникални медийни продукти за евроинтеграция. Събира професионалисти, медии и академичната общност. Организира се от сдружение „Европейски пространства“.

9. Международно биенале на миниатюрата е единствения европейски форум за миниатюристи.

10. Международен пленер по скулптура е за артисти, които ваят камък, а русенския камък е характерен за местната култура.

11. Есенен салон на изкуството през октомври обединява всички жанрове местни творци.

12. Международен симпозиум за съвременно изкуство „Вия Ломея“ е за чудния свят на река Русенски Лом.

Както виждате културния живот в Русе е изпълнен със събития  и няма да скучаете по всяко време на годината, просто трябва да се интересувате за тях.

 

Разгледайте още снимки и видео от Русе.