Съвети за справяне с травматични изображения в интернет!

Изображенията от зоните на войната, местопрестъпленията и природните бедствия често са ужасни и неприятни. Когато изображенията са травматични, събитията, които се случват далеч, могат да доведат до отрицателни реакции, като отвращение, безпокойство и безпомощност.

Ето шест практически съвета, които могат да се направят, за да намалят травматичното натоварване на зрителите:

1. Разберете с какво точно се занимавате, кой е противникът? Първият ред на всяка защита е да се знае врага: Мислете за травматичните изображения като сходни с радиацията, токсично вещество, което има ефект, зависим от дозата. Журналисти и хуманитарни работници, които работят с тях могат да понесат определена доза радиация. В същото време те трябва да предприемат разумни стъпки, за да сведат до минимум ненужно излагане на пропаганда.

2. Елиминирайте ненужното повторно излагане на пропагандата на противника. Прегледайте процедурите си за сортиране и организирате на цифрови файлове и папки, наред с други процедури, за да намалите гледането им до минимум.

При проверка на кадри чрез препратки към изображения от различни източници, записването на писмени бележки за отличителни черти може да помогне.

3. Опитайте да настроите зрителната среда. Намаляване на размера на прозореца и регулирането на яркостта и разделителната способност на екрана може да намали възприеманото въздействие. При видеоклипове може да изключите звука, когато можете – често това е най-въздействащата част.

4. Помислете за прилагане на временна матова маска върху смущаващи области на изображението.

5. Правете чести паузи от гледането на екрана. Погледнете нещо приятно, разходете се, разтегнете се или потърсете контакт с природата (като зеленина и чист въздух и т.н.). Всичко това може да спомогне за намаляване на психическото напрежение на организма.

6. Хора, които са силно устойчиви на травмите са по-склонни да се упражняват редовно, да поддържат външни интереси към активни връзки, които обичат, и да инвестират време в социалните си връзки.

Някои допълнителни съвети за редакторите и мениджърите са, че всеки член на екипа трябва да бъде информиран за нормалните реакции на организма от психическата травма.

Членовете на екипа трябва да разберат, че различните хора се справят по различен начин и въздействието може да се натрупа с течение на времето. Никой не трябва да бъде принудени да гледа видео изображения, които никога няма да бъдат излъчвани.

И накрая имайте в предвид, че околната среда има значение. Офиса трябва да е приятен за работа.


fakenews; името на файла е fake-instrument.png