Инструменти за верификация и проверка

Инструменти за верификация на идентичност

 1. https://webmii.com/ – търси уеб връзки, които съответстват на името на даден човек, или може да идентифицира неуточнени индивиди по ключова дума.
 2. https://knowem.com/checkusernames.php – показва кои социални мрежи употребява даден акаунт.
 3. https://checkusernames.com/ – проверете използването на вашата марка или потребителско име в 160 социални мрежи.

Верификация на съдържание на сайт

 • Плъгин за браузър MyWOT (Web of Trust) има версии за всички браузъри и за мобилно устройство в Google Play. Разчита на отзивите на други потребители, работи като светофар: линковете към подозрителни сайтове излизат с жълт или червен предупредителен сигнал. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/wot-safe-browsing-tool/
 • Плъгин  #ДАНСwithme предупреждава при опит да отворите сайт от група сайтове собственост на Делян Пеевски. За браузър Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/%D0%B4%D0%B0%D0%BD %D1%81withme/lmcpmmnecclemnhobkplkgpjjddgnkejNewsGuard – разширение за браузър с което може да видите кои сайтове са лъжливи и до колко да им имате доверие, който поставя зелено или червено етикетче в URL при посещение на страницата.
 • Плъгин СТОП: неетична медия. Предупреждава за неетична медия – анонимна, с фалшиви новини, клевети, конспирации, реч на омразата За браузър Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/стоп-неетичнамедия/nnmmefgfonjgeppijgkgnnibbmcbpedp
 • Безплатна приставка за браузър, за блокиране на сайтове разпространяващи фалшиви новини. Ползва предварително създадени списъци от сайтове. При стартиране на браузъра списъкът се обновява автоматично. За браузър Firefox: https://ganmax.com/site-block/
 • http://www.spyonweb.com/ – показва уникалните IP адреси, уникалните идентификатори за Google Analytics, Amazon, Clickbank и Addthis  и съседни сайтове на сървъра от които можем да разберем кой е собственика на ресурса и кой са другите негови сайтове. 
 • https://hostingchecker.com/ – разберете кой хоства даден уебсайта?
 • https://webavtor.com/unique – онлайн инструмент за проверка на уникалност на текст, ако текста е копиран показва от къде е взет с връзка към оригиналната статия.
 • http://sameid.net – търси уникални идентификатори за Google анализ, AdSense, Amazon, Click Bank и AddThis в кода на сайта.
 •  http://www.spyonweb.com е напълно безплатна подобна на горната услуга.
 • https://nerdydata.com/ е услуга, която търси повтарящи се съвпадения на произволен фрагмент от код.
 • https://Who.is/ и http://whois.DomainTools.com са услуги показващи информация за домейна.

 Верификация на място

 1. https://www.sodapdf.com/ocr-pdf/ – оптично разпознаване на знаци (OCR). Извлича текст от изображения, които след това могат да бъдат поставени в Google translate или търси по други ресурси за картографиране.
 2. Google Maps – онлайн карта, осигуряваща покритие на въздушни или сателитни изображения с висока разделителна способност, голяма част от Земята, с изключение на районите около полюсите. Включва редица опции за гледане като терен, информация за времето и изглед на нивото на улицата на 360 градуса.
 3. Google Translate може да се използва за разкриване на улики за местоположение (напр. знаци), написани в други езици.
 4. https://wikimapia.org – пренасочена версия на Google карти, съдържаща интересни точки и описания.
 5. https://www.wolframalpha.com/ –  машина за изчислителни отговори, която отговаря на въпроси, използвайки структурирани курирани данни от неговата база знания. За разлика от търсачките, които предоставят списък на сайтове, Wolfram Alpha предоставя директни, фактически отговори и подходящи визуализации. Проверка на изображенията: Реално изображение ли е реално изобразяване на случващото се?
 6. https://www.yougetsignal.com/tools/network-location/ показва IP локацията в кой град се намира.
 7. https://archive.org/ и Archive.is запазват копие на уеб страниците и може да видите как е изглеждал сайта преди години, дори и оригиналът да бъде изтрит.

Верификация на изображение

 • http://exif.regex.info/ : Exif Viewer на Джефри – онлайн инструмент, който разкрива информационните файлове за обмен на изображения (EXIF) цифрова снимка, която включва дата и час, настройки на камерата и в някои случаи GPS местоположение.
 • http://www.findexif.com/ – друг инструмент, който може да се използва за разкриване на EXIF информация, включително от URL адреса на снимка.
 • http://fotoforensics.com/ които обработват само снимки за EXIF.
 • JPEGSnoop е безплатна програма за  инсталиране на Windows, която може да открие дали изображение е имало редактиране. Въпреки името си тя може да отваря AVI, DNG, PDF, THM и вградени JPEG файлове. Също така извлича метаданни, включително: дата, тип камера, настройки на обектива и т.н.
 • https://tineye.com/ или http://www.stolencamerafinder.com/ и http://www.cameratrace.com/,  https://www.oberlo.com/tools/reverse-image-search за търсене на обратен образ, която свързва изображения с техните създатели, като позволява потребителите да разберат откъде е възникнало изображението, как се използва, дали съществуват модифицирани версии и др.
 • YouTube Blur Face: Разработено във връзка с анонимността на хората, които се появяват във видеоклипове във високорискови ситуации. Този инструмент позволява на потребителите да замъгляват лица на хора, които се появяват във видеоклиповете, които качват. За да замъглите лицата на видеоклипа ви в YouTube, просто кликнете върху инструмента „видео подобрения“, отидете на „допълнителни функции“, след това кликнете върху „замъгляване на всички лица“.
 • http://whichfaceisreal.com/index.php – Инструмент за упражнение за разпознаване на фалшиви лица – тест игра.
 • https://doutez.ca/faites-le-test/ – Тест за упражнение с който да тествате уменията си за критично мислене. Под формата на туит дава да избереш дали е съмнителен или достоверен.
 • https://thispersondoesnotexist.com/ – Изкуствен интелект, който генерира фалшиви профили.

Верификация на видеоклипове и файлове

 •  https://www.metadata2go.com/ – безплатен онлайн инструмент, който ви позволява да получите достъп до скритите EXIF&Meta Data от вашите файлове, работи с форматите: doc, pdf, png, gif, jpg, avi, mkv, mp3, zip, xls и т.н.
 • https://citizenevidence.amnestyusa.org/ – Youtube DataViewer на Amnesty International. Извлича 4 малки изображения от клипа за обратно търсене.
 • https://socialblade.com/ – намира видео канали в Youtube по ключова дума и дава точни данни за тях.

 Верификация на съдържание в социалните мрежи

 • https://hoaxy.iuni.iu.edu/ – Инструмент за анализ на мрежата, разработен от Обсерваторията на университета Индиана в социалните медии (OSoMe). Изберете ключова дума и инструмента ще визуализира интерактивна мрежова графика на профилите, които са я споделяли и показва каква е вероятността даден акаунт да е бот. 
 • https://findclone.ru/ – намира двойници в социалните мрежи по ваша снимка.
 •  https://lookup-id.com/facebooksearch.html – търсачка във Facebook.

Инструменти за разузнаване и визуализация на данни

 •  InVID Verification Plugin – Швейцарското ножче за борба с фалшивите новини, като разширение за браузър  се предоставя в отворен код чрез GitHub ( https://github.com/AFP-Medialab/invid-verification-plugin/ ), под лиценз на MIT. Версия за Chrome е налична за потребители на Windows, Mac OS X и Linux на  https://goo.gl/Fo8i73  (или https://chrome.google.com/ webstore/ detail/fake-video- news-debunker/.
 • yEd Graph Editor – безплатна програма за създаване на графики и диаграми .
 •  Maltego – хакерски софтуер за разузнаване на сайтове
 • https://fullfact.org/ – Екип от независими журналисти, които проверяват факти по заявка;
 • https://doutez.ca/ – Канадски сайт в помощ на разпознаването на дезинформация.  Дава алгоритъм за верификация на новини https://doutez.ca/la-verite-compte/
 •  https://nova.bg/proveri/ услуга по проверка на съмнителни новини на Нова Телевизия

fakenews; името на файла е fake-instrument.png