Упражнения за разпознаване на фалшиви новини

  1. За проверка разбирането на понятията информация и източник,  посочете за всяко едно от твърденията по-долу дали е информация или мнение.

 а) „Националният футболен отбор на България е изключително слаб.”

Да, това е факт.  Не, това е мнение.

 б) „Мачът между България и Англия завърши 0 : 6“

Да, това е факт.  Не, това е мнение.

 в) Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява достигайки 5,6%  през август, показват данни на административната статистика на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално понижение от 0,1 процентни пункта спрямо юли 2018 г. и от 1,1 процентни пункта на годишна база.

 Да, това е информация.  Не, това не е факт.

Отговори

а) Не, това е мнение, без аргументи.

б) Да: това е факт, проверяем от всички.

 в) Да: това е факт, проверяем от всички.

2. За всяка от тези данни посочете дали те идват от първичен или вторичен източник.

а) „Моят брат ми каза, че миналия четвъртък видял полицейски служител да бие нарушител.“

Първичен източник или  Вторичен източник

б) „Чух от журналист, който е много запознат с темата, че г-жа Иванова ще се кандидатира за президентските избори.”

Първичен източник или Вторичен източник

в) „В четвъртък сутринта бях на улицата, когато видях кола, която не успя да направи завой и се заби в стената на мола.”

Първичен източник или Вторичен източник

г) „Г-н Борисов заяви пред БТВ, че възнамерява да намали данъците.”

Първичен източник или Вторичен източник

Отговори

а) Вторичен източник: показанията се докладват от посредник.

б) Вторичен източник: информацията се съобщава от посредник, който не е ясен. 

в) Първичен източник: Ораторът е този, който казва, че е присъствал на събитието.

г) Първични и вторични източници: ако видим видеото на изявлението на г-н Борисов, то е първичен източник, тъй като имаме пряк достъп до това, което казва. Ако, от друга страна, ви кажат това, което казва г-н Борисов, това е второстепенен източник.

3. Ето два откъса от статия. Кое ви се струва надеждно. Защо?

А) „В понеделник сутринта по Националното радио кметът на Русе госпожа Иванова, беше попитана дали възнамерява да продължи проекта за големия футболен стадион. Строителството трябва да започне през следващите месеци, но проекта е много критикуван. В сайта Petition.com беше подписана  петиция от 3 000 интернет потребители, които искат проектът да бъде изоставен, защото би бил твърде скъп. „Не мога да ви кажа днес, какво ще бъде решението ми”, каза госпожа Иванова.  „Ще направим равносметка на ситуацията, за да сме сигурни, че разходите са били правилно изчислени, за да знаем дали критиките са оправдани или не. След като това бъде направено, ще можем да решим спокойно дали да продължим със строителството.”

Б) „Г-жа Иванова  видимо е напълно некомпетентна. Тя дори не е в състояние да каже дали е За или Против проекта на големия футболен стадион в Русе. Тя каза по радиото, че не е в състояние да реши, защото не знае нищо за това. Честно казано, този кмет е наистина некомпетентен.”

Отговори:

Статия А предоставя определени факти и конкретни изявления на госпожа Иванова, които могат да бъдат проверени, чрез слушане на нейното изявление по радиото. Статията също се опитва да е балансирана, защото предоставя и аргументите на противниците на проекта.  Статията не дава становище, тя отчита информация.

Статия Б е с много по-предубеден текст, изпълнен с квалификации. Авторът реално взима страна по проекта, но е невъзможно всеки, който не познава темата, да разбере аргументите му или тези на противниците без да види фактите.


fakenews; името на файла е fake-instrument.png