Скоростта на сайта е пари – 6 стъпки за по-бърз WordPress

По-бърза скорост на зареждане на сайтСкоростта на зареждане на сайта от една страна е важна  заради SEO оптимизацията, а от друга заради посетителите.  Бързите и оптимизирани страници на даден сайт водят до ангажираност на техните посетители, а от там  по-голям трафик  и повече реализации, респективно продажби.  Изследванията са доказали, че съществува пряка връзка между скоростта на зареждане и задържането на посетителите.

+Една  секунда забавяне на времето за зареждане намалява с 11 % посещенията и води до спад на реализациите с цели 7%

Лично аз не обичам губенето на пари,  така че се заех с оптимизацията на скоростта на зареждане и за да е по-лесно да го направите и вие описах  всичко открито в тази статия.
Google публично признаха, че скоростта на зареждане е фактор в техния алгоритъм за класиране на уеб сайтовете. За повечето WordPress сайтове средното време за зареждане според тях може да се класифицира така:

  •           отлично  под 2 секунди;
  •           приемливо до 4 секунди;
  •           неблагоприятно над 5 секунди.

За да проверите в коя графа спада вашия сайт може да използвате инструмента за сканиране на  Google PageSpeed Insights.   Готиното е, че показва точно кои файлове и за колко време се зареждат в резултат от едно до 100. Положителните резултати са в зелено, а тези за които трябва да вземете мерки в червено.

Стъпка 1 – от къде да започнем? Анализирайте скоростта на зареждане.

За мен начална точка за всяка оптимизация за скорост е GTMetrix. Той ще ви подскаже какво точно да оптимизирате и от къде да започнете за да увеличите скоростта на зареждане на сайта си. Много лесен за работа инструмент, просто поставяш URL адреса на желаната страница и натискаш Ентер. Показва доста данни за сайта и има възможност за сравнение на няколко сайта. Естествено, може да изполвате и горепосочения инструмент на Google.

И последния ресурс за проверка на gzip компресия  – с него може да проверите дали работи някой плъгин за каширане след като сте го инсталирали.

Не забравяйте, че всички тези инструменти показват моментното състояние на сайта. Скоростта на зареждане от България и чужбина е различна и особено когато използваме споделен хостинг, затова задължително следете данните в диаграмата на зареждане в Google Webmaster Tools.

Стъпка 2. Махнете неизползваните и ненужни теми и плъгини

Изтрийте всички неизползвани теми и разширения и след това направете ъпдейт на WordPress и всички теми и плъгини, които използвате. Така ще имате сигурен сайт.

Разширенията са една от основните причини за бавното зареждане на сайта. Повечето плъгини създават допълнителни файлове за зареждане и обработване, които натоварват сървъра и увеличават времето за зареждане. В идеалния случай, не трябва да се използват повече от 5 до 10 плъгина.

Стъпка 3: Компресирайте изображенията

Зареждането на големи изображения прави значително натоварването на сървъра, особено при сайтове с висок трафик. Уверете се, че всяко изображение, което използвате на вашия сайт е компресирано.  Може да използвате Photoshop за да му намалите размера преди качване, 100 МБ е прекалено много. Като алтернатива, можете да използвате плъгин като WP Smush.it  за автоматизиране на този процес. Аз лично използвам програмата FileOptimizer за компресиране на изображенията още преди да ги кача. Хубавото и е, че освен компресия на картинки без загуба на качество,  тя може да оптимизира и други текстови файлове като PDF.

Може да използвате някои от плъгините за конвертиране на изображенията в новият формат на Google – webp.

Стъпка 4: Почистете излишния код

Чистия код е бърз сайт. Бързият сайт е пари. Затова изчистете излишните и неупотребяване HTML и CSS елементи. Може да компресирате ръчно style.css  с този инструмент . А това е много полезен ресурс https://www.giftofspeed.com/tools/ с безплатни инструменти за кеширане на всички видове код и проверка.

Освен това махнете Facebook коментарите и Google Analytics, които натоварват значително сайта ви.  Не използвайте Flash. Разделете дългите публикации в няколко по-малки страници, а ако имате блог направете така, че да не се показват повече от 7 статии на една страница.

Javascript е от най-натоварващите за вашия сайт. Може да комбинирате CSS и Javascript с плъгина Minify , който комбинира множество файлове в един и ги предлага с компресия GZIP. Премахва празните пространства и избягва излишни връзки на сървъра, което води до по-бързо време за зареждане на страницата.

Ако искате да го направите ръчно може да използвате http://javascriptcompressor.com/. Копирайте съдържанието на JS файловете, които използвате и ги поставете в полето за компресиране.

Стъпка 5: Оптимизирайте базата данни

Влезете  в контролният панел на вашият хостинг. Отидете в phpMyAdmin и изберете базата данни на сайта. Натиснете долу „Маркиране на всичко“  за да отбележите всички таблици и от опциите в дясно изберете “Optimize table“.

Изчистете ревизиите от блога. Това са предишни версии на публикациите, които правят базата данни доста голяма и системата става по-бавна.  Влезте в контролният панел на вашият хостинг. Отидете в phpMyAdmin. Изберете базата данни. В горната част има табове – изберете “SQL“.  В полето за писане въведете следната заявка:

DELETE a,b,c
FROM wp_posts a
LEFT JOIN wp_term_relationships b ON (a.ID = b.object_id)
LEFT JOIN wp_postmeta c ON (a.ID = c.post_id)
WHERE a.post_type = ‘revision’;

Стъпка 6: Разрешаване на GZIP компресия

Използването на GZIP компресия може да намали времето за зареждане с над 300%.  За WordPress това лесно може да се направи някой  плъгин  като WP fastest Cache или  W3 Общо Cache, но е доста труден за настройка и има изисквания хостинга ви да не е споделен. Ето тук може да намерите пъно ръководство за кеширане на сайт с Wp Fastest Cache и CDN – Clowdflare.

За да определите дали вашият хост подкрепя GZIP компресия, създайте файл с име test.php , който съдържа следния код и да го качите на вашия сървър:

<PHP phpinfo ();?>

Заредете test.php страница в браузъра си.  Ако модулите mod_gzip или mod_deflate  са изброени и са активирани, GZIP компресията е на разположение.

Ако искате да оптимизирате вашия сайт без да използвате плъгин може да прочетете тази чудесна статия на Ganbox  в нея всичко е описано.

В крайна сметка WordPress за това е най-използваната CMS система, заради лесната работа с плъгини, вижте няколко подбрани такива за кеширане на системата:

  •  Ръководство за оптимизиране https://onlinemediamasters.com/wp-fastest-cache-settings/
  • Ако всичко това ви се струва много сложно ето ви един много лесен за конфигуриране плъгин Hyper cache extended  или WP Fastest Cache.

Препоръчани SEO инструменти